Vuoden Eevat

Vuoiden vaikuttajanaiset

Anna Rukko (vas,) ja Anne Berner

Totta mitä Lauri Törhönen heti tullessa törisi: – Nämä on parhaat bileet, täällä on kauneimmat naiset.

 Samaan hengenvetoon hän totesi, että kannattaisi tulla ilman vaimoa, mutta me viihdyimme Marjan kanssa oikein hyvin oopperan aulassa todistamassa Vuoden Eevojen julkistamista.

Paula Vesala kuittasi tittelinsä videolla Los Angelesista, mutta vuoden vaikuttajat Anne Berner ja Anna Rukko olivat paikalla. Tunnustuksen saivat lastensairaalan hyväksi suuria rahasummia keränneet aktivistinaiset. Ihailtavaa, hämmästyttävää toimintaa näissä vaikeissa oloissa. Valinnat ovat harvinaisen hyvin perusteltuja.

Muutakin ohjelmaa oli, Lilli Paasikivi lauloi ihanasti aarioita ja kadehdittavan komea boleron tanssija sai naiset ja kai muutaman miehenkin haukkomaan henkeään. Liisa Riekki osasi juontajana täyttää ohjelman tauotkin. Otava menetti hyvän  tiedottajan oopperalle.

Niitä ihania ja tuttuja naisia olikin monia, eduskuntaehdokkaista haastattelimme Eija-Riitta Korholaa ja Merja Rehniä. Edellinen tuntui ottavan ehdokkuuden kevyesti ja tähtäilevän pikemmin uusiin tieteellisiin tehtäviin. Facebookissa Eija-Riitta loistaa tohtorinhatussaan miekka kupeellaan. Kerroin että käytän omaa miekkaani yleensä maalla juhannuskokolla järjestyksen ylläpitämiseksi.

Merja kiertää toden totta Suomea ja Kymenlaaksoa kannatusta hakemassa, kun Olli hilluu Helsingissä. Vielä toissa vuonna Brysselissä käydessäni Merja vakuutti viihtyvänsä siellä, tuskin palaavansa Suomeen. Niin muuttuu mailma, Eskoni. Merjan kanssa on muistettava hänen kautensa kulttuurisihteerinä Hämeenkyrössä, pysyvänä saavutuksena uudet verhot Koskilinnassa. Ne roikkuu siellä vieläkin. Toivotimme hyvää menestystä näille upeille daameille.

Mistä keskusteltiin eniten Eevojen juhlassa? Tietysti Koraanista. Virpi Hämeen-Anttilan kautta lähetin terveisiä Jaakolle, joka selittää Koraania radiossa hyvin kansantajuisesti ja myötämielisesti. Imaami puhuu ikään kuin uskon ja opin sisältä, enemmän asiaan jo vihkiytyneille.

Arvelin että islam on uusi älymystömuoti, kun ortodoksit ovat jäämässä naisvastaisuudessaan jo syrjemmäksi. Vanha norssi Eero Huovinen vastusti näkemystä jyrkästi ja antoi läksyksi lukea tiettyjä kohtia Raamatusta, kun vähän kauhistelin Koraanin jyrkkyyttä toisuskoisten rangaistuksissa.

Paikalla oli nykyinenkin piispa Irja Askola, jonka olemus henkii valoisuutta. Ei edes ortodoksien arkkipiispa Leon vieroksunta hänen esiintymistään kohtaan Uspenskin katedraalissa tuntunut iloista piispaa huolettavan, harmittavan kyllä. Yhteiselle ystävällemme Eeva-Liisa Haimelinille lähti terveisiä Kallion seurakuntaan. Siellä Eeron mukaan kuulee nykyisin parhaat saarnat, hänellä tulossa oikein kirja saarnoista.

Kolmen norssin kokouksessamme Aarno Cronvall muistutti ystävällisesti otteistani maalivahtina kouluaikojen yhteisissä jalkapallo-otteluissa. Arska (luokkaa alempana) oli luotettava vasen pakki. Huomenna kaiketi kohtaamme Suomalaisella Klubilla, missä Arska vastaa Olli Alhon jälkeen kulttuuriasioista. 

Lasse Lehtinen ei ollut vielä saanut palautetta Matti Klingeltä pehmeän kriittisestä radioesiintymisestään, mutta totesi topakasti, että monumentaalinen omahyväisyys on Klingen brändi ja sellaisena hyväksyttävä. Lasse esitti Vuoden Eevojen rinnalle myös Vanhan Aatamin valitsemista vuosittain. Hieno idea, olisimme Lassen kanssa kohtalaisen vahvoja ehdokkaita.

Poistuimme juhlasta tyytyväisinä ja virkistyneinä. Paitsi kauniita naisia kohtasimme ansiokkaita vaikuttajia ja muuten hyviä ihmisiä. Eevakin on hyvä kulttuurilehti, olen voinut todeta, kun Marja sitä ajoittain meille tilailee.  

10.3.2015