Äitien päivänä

Waltteri

Waltteri voittoon!

Kahvipöytä koreaksi, purkkiruusu keskelle, lenkki postilaatikolle, lippu salkoon, järvelle ja pihatöihin. Yksi vanttera hauki katiskassa Marjan kunniaksi! Hän valmistaa siitä spelttihauen, paremman kuin missään, eikä  meidän tarvitsekaan mennä yleiseen ruokalaan lounaalle. Seitsemäs hauki tänä keväänä. Aamu säteilee kilvan kanssamme.

Törmäpääskyt näkivät eilen 55 lintulajia tornistaan Sarkkilassa. Hyytävän sateinen aamupäivä säesti tarkkailujaan. Toimin keittiöavustajana, kuumensin rommitotit paleleville ja lämmitin siskonmakkarasoppaa. Norhan sisarukset in corpore kunnostautuivat jälleen, tuloksena Hämeenkyrön mestaruus pinnoissa.

Käyn hautausmaalla, lasteni äiti saa kummulleen valkovuokkokimpun. Yksi vanha kuusi on kaatua rojahtanut, kumonnut Aamun hautakiven, ja muutama vanha rautakilpi on murskana. Nyt tietysti kaikki vanhat puut kaadetaan. Pidän sen mahtavan vanhan tammen puolia, joka kohoaa Sillanpään haudan takana. Saku ja Anna-Liisa ovat samaa mieltä, kun kohtaan heidät käytävällä.

On esikoisen nimipäiväkin. Jokakeväinen juhlakausi alkaa, molemmat tyttäret syntyivät toivorikkaasti toukokuussa. Muistojen kuukausi! Oma nimipäivänikin oli tässä kuussa kunnes Kustaa Vilkuna meni siirtämään sen marrskuuhun. Ikuiset kaunat Kustaalle.

Eilen vietettiin ruhtinaallista Orson Welles -iltaa Citizen Kanen parissa (miten se tuntui naiivimmalta kuin ennen, mutta elokuvalliset keinot ihastuttavat vieläkin), samoin katsoin dokumentin arvoituksellisen ohjaajan elämästä. Nyt jatketaan samasta teemasta: Mahtavat Ambersonit alkaa vartin päästä.  Ja sitten päivän päätapaus: Waltteri vastaan Laura Tähdet tähdet –kisassa.

Uskomme lujasti Waltterin voittoon. Kylämme muuttolintu on jo kerännyt häkellyttävästi mainetta ja kunniaa estottomilla esityksillään. Emme uskoneet mekään, että Waltteri on noin rohkea ja monipuolinen heittäytyjä. Hänen kanssaan on jo kolmisen vuotta suunniteltu komeaa Sillanpää-oopperaa Myllykoluun. Nyt se saa aivan uutta potkua. Waltterin on pakko voittaa tänä iltana!

Äitienpäivä 2015 004

Ja niinhän kävikin, täysin oikeutetusti. Suvereenisti pesi poika koko tähtikaartin ja niinkin kovan esiintyjän kuin tuon Laura Voutilaisen. Olihan läpimurto Waltterille. Täällä poksahti jo kuohuviinipullo.

Tähtien tähden seuraavia rooleja on sitten se nuori Sillanpää Myllykolun Kesäteatterissa vuonna 2017. Uskokaa tai älkää. Muistan aina kun tuntematon tyyppi, joka esittäytyi Waltteri Torikaksi, soitti minulle kolmisen vuotta sitten. Hän kertoi muuttaneensa Hämeenkyröön äitinsä kanssa, vieläpä meidän kylään tuohon Laitilan sillan  maisemiin.

Sitten Torikka kysyi: – Onko teille tullut mieleen esittää jotain Sillanpään teoksia siellä mikä se nyt on, siinä hienossa kesäteatterissa? Vastasin että on tullut mieleen ja on esitettykin noin 40 vuotta.

Tapasimme Kosmoksessa, mikä näinkin hitaasti alkaa kantaa satoa. Nyt on libretto kirjoitettu ja sävelletty, ja Waltteri valmiina ottamaan johdon ja pääroolin oopperassamme. Oikeastaan se esitettäisiin jo alkavana kesänä alkuperäisen suunnitelman mukaan, mutta Sillanpään Seuran johtokunta kauhistui kustannuksia ja lykkäsi ajatusta tuonnemmaksi. Hämeenkyrön suurin lahjakkuus on aina ilmentynyt liian suurten ideoiden vastustamisessa, joskus pienempienkin. Sen sai totisesti kokea Sillanpääkin aikoinaan. Mikä se nyt oli olevinaan, joku pahainen Nobel-kirjailija…

Mutta nyt uskon, että ooppera saa vähän uutta potkua jopa täällä vastahakoisilla rintamailla.Vilja Pylsy sitä tuottaa jo täyttä häkää jupinoista piittaamatta, ja taidankin mennä samantien soittamaan Viljalle, että mikä on seuraava askeleemme.

ONNITTELUT on jo moneen kertaan lähetetty Waltterille sekä ihanalle äidilleen Annikille, mutta menköön vielä kerran! Komeasti lauloi, uljaasti esiintyi, sydämet valloitti. Kova poika kerrassaan.

10.5.2015