Helluntain helinöitä

Pohjolan juhlat 2015 005

Vetreää viiskymppistä onnittelemassa.

Käki kukkuu kahden puolen järveä, välissä joutsenet kraakaisevat. Täydellinen kevätaamu, kylmä, pilvinen ja toivorikas: kaikki edelleen edessä päin.

Säveltäjä Seppo Pohjola ehti miehen ikään, häntä kävimme onnittelemassa. Pohjolan laaja musiikkisuku huolehti tasokkaasta ohjelmasta Kirkkonummentiellä. Marja seuraili lasten touhuja, varsinkin pieni Pinja hurmasi huolettomilla tempauksillaan. Uima-altaaseenkin muksut polskahtivat. Vähän vanhempi Pessi kajautti flyygelillä Sibeliusta, Anu Komsi lauloi ihanasti, Liisa Pohjola soitti ja säesti ja sen semmoista.

Vakuutin Sepolle, että nyt teemme kaikkemme hänen säveltämänsä hienon Sillanpää-oopperan edustavaksi esille saamiseksi Myllykolun avoareenalla. Waltteri esittää Don Giovannia Kroatiassa, mutta ehtinee pian mukaan suunnitteluun.

Euroviisujakin piti katsella riivatun myöhäiseen loppuun saakka. Ruotsi-Venäjä matsi päättyi lännen voittoon. Ruotsi-Suomi on nyt 6-1. Meidän punkkareita juhlitaan kuin voittajia.

Ajeltiin helluntain kunniaksi Hämeenkyröön, ja ehdin hyvin näytelmäharjoituksiin Myllykoluun. Päästään vähitellen maastoon ja asemiin. Vilma ohjaa topakasti, lauletaankin Roope Mäenpään johdolla. Välillä tuntuu suorastaan hauskalta, porukka on hyväntuulista. Sää on toistaiseksi suosinut harjoituksia, aina on aurinko pilkahtanut kun päästään kentälle. Myllykolun kattilassa on lämmintä ja tuuletonta, viihdymme. Tässä Helinän ottamassa kuvassa Vilma ohjeistaa meitä puolitekoisissa lavasteissa:

Vilma ohjaa

Näyttävät saavan kokoon tiiviin hallituksen. Sipilän prosessikirja on pitänyt, kuten saattoi ennakoida. Uudenlainen ilme on neuvotteluissa. Vuotoja on toimittajien harmiksi hyvin niukasti. On vain täytynyt lämpimiksi ilkkua Toimi Kankaaniemen kustannuksella. Pakinoitsijat vääntelevät halpoja vitsejään.

Itse asiasta puhuttin loppuviikosta jopa jäntevästi, varsinkin Anna Kontula radiossa ja Riikka Slunga-Poutsalo Pressiklubissa analysoivat tapauksen yksityisyyttä, median ja politiikan ulottuvuuksia tasapuolisesti. Merkittävää että naiset ymmärsivät miestä paremmin kuin monet vahingoniloiset mieskriivarit. Poliittisen ilmiannon motiivi on vielä hämärän peitossa, ja väliäkö tuolla, jos ei selviäkään.

Oikeuslaitos on helisemässä. Kun Anneli Auerin tapaus jäi auki, samoin voi käydä Jari Aarnion ja kumppanien sotkuisessa ja moniaalle haarautuvassa vyyhdessä. En kadehdi tutkijoita enkä tuomareita. Tapani Koivunen kertoi Kalle Haataselle amerikkalaisen oikeuslaitoksen toiminnasta, mutta sen ohjelman ongelmana oli, ettei edes selvinnyt mistä miestä tarkkaan ottaen syytettiin.

Kirjallisuudestakin on puhuttu Savoy-teatterissa. Hienoa että Helsinki sai viimein oman kirjallisuusfestivaalin, Sastamalassa semmoinen on ollut jo 30 vuotta. Sofi Oksanen ei tosin tätä tuntenut todetessaan, että Suomessa ei ole ollut mitään vastaavaa kuin hänen kiertämissään ulkomaissa. Mihail Shishkin voi paukutella räväkästi Venäjän oloista, kun asuu turvassa Sveitsissä. Loput keskustelut on vielä tallenteelta katsomatta.

Mutta viis vakavuuksista, huolista ja prosesseista, helluntai avaa kevään loppurynnistyksen, paljon on vielä tekemistä ennen kuin suveen sukelletaan.

25.5.2015