Valkolakkeja ja pyöräraivoilua

Valkolakkeja

Omenapuut kukkivat, puutarhassa jotensakin runollinen tunnelma, kuohuviiniä, kahvia  ja voileipäkakkua. Keskustelua ryhmissä, vaivattomia kohtaamisia. Aurinko helottaa. Kuulijankujalla aidan takana juhlapukuisia kulkijoita ruusut sylissä. Venla säihkyy valkolakki tummilla kutreillaan, isosisko Vilja on jo uhkea opiskelija. Iloisia huutoja, hillittyä sorinaa.

Tällaista oli lauantaina Tapanilassa. Jaanan ja Vesan nuorempi tytär pääsi tavoitteeseen, elämä aukeaa. Paljon tuttuja opiskeluajoilta, laitoksen vanha remmi koossa: Pertti ja Inari, Pekka ja Paula, Leena Krohn pitkästä aikaa, Elias ja vaimonsa, joka väittelee pian Saarikoskesta. Pekka Tarkka kiinnostuu aiheesta eikä ihme. Näkökulma on kuulemma marxilainen. Tuleeko se taas muotiin?

Etteikö armeija tee miehiä. Janne Tarkka on ryhdikäs kaveri, Upinniemessä palvelee ja kohta vapautuu. Pohdimme itsemurhan tehneen varusmiehen tapausta. Pekka on edennyt muistelmissaan omiin armeija-aikoihinsa. Upseerioppilas paljastuu silloisen salanimen takaa.

Lämmin tapaaminen Caritan ja Heijun kanssa. Voin keskittyä heihin, kun Marja jäi emännöimään Viehätystä: sinne tulossa Kaisa poikaystävineen. Heiju tekee gradua ja opettaa joogaa ilmeisen hyvällä menestyksellä. Mattia ei näy, ei rakasta edelleenkään väkijoukkoja. Varailen Caritaa käymään Hämeenkyrössä. Marjatta Hanhijoella on paikkansa Viljakkalassa, mutta harvoin tapaamme niillä main, ehkä alkavana kesänä.

Liukenemme ajoissa, nyt voisi kehitellä vaikka jatkoja vapaa kun olen, mutta taitavat jäädä vihreämpään nuoruuteen. Kosmoksen Katrikin on kuollut. Nuoret jatkavat omaa juhlintaansa. Käyn iltakävelyllä Birgitassa, uudessa rantakahvilassa. Mieli vaipuu haikeaksi. Niin lähellä tämä juhla oli omassakin perheessä, silti jo kaukana.

Sunnuntaina ajelen taas Kyröön ja tapaankin meidän nuoret, Kaisan ja Tomin, jotka tehneet hyödyllisiä urakoita rannan Huvituksessa, kiitos siitä. Artsi tuo korvasieniä, saamme muhennosta ja savusiikaa, Marjan pyörittämiä maukkaita lihapullia. Elämä asettuu taas kohdilleen.

Käyn katsomassa, kuinka harjoitukset jatkuvat Myllykolussa. Kovin on tuulinen päivä, hyvä sää treenata selviä repliikkejä vastatuuleen. Homma on hallussa, tekstiä vain pitäisi opiskella.

Huomenna jatkan Inhan vaiheista. Vesa lahjoitti hyvän lähdeteoksen: Velomania! Pyörällä halki aikojen. Siinä on Inhalla oma vahva osuutensa. Toimittaja Kimmo Antila etc. Vesallakin juttu kirjallisuuden pyöräraivoilijoista. Heitähän oli Inhasta Ahoon ja Hellaakoskeen, Haanpäästä Päätaloon ja Markku Envalliin. Pekka ja Vesa muistelivat taannoin kuuluisaa väittelyään pystystä ja vaakasuorasta pyöräilyasennosta. Oma pyöräraivoiluni on tältä keväältä jäänyt vähiin, rantaan silloin tällöin polkaisen.

Sitten alkaa jo oikea suvi, vaikka kylmää on edelleen ja märkää.

1.6.2015