Sateisena aamuna

Blatter ja sussu

Sepp Blatter ja sussu.

Katsotaanpa aamutelevisioiden valintoja: Ruotsin SVT iskee heti Blatterin tapaukseen raporteilla Roomasta ja Moskovasta. Mikä meitä kiinnostaa Suomessa? Avokonttorien edut ja haitat. Robottien siivouskyky. Eläkeläiset leipäjonossa.

Eläköön tämä kulttuurien ero! Emme valita säästäkään: Norjassa raivoaa lumimysky.

Edes jalkapallon erikoisasiantuntija Matti Pitko ei ole saanut sanaa kakaistuksi lahjusskandaalista. Takavuosina hän kertoili kyllä kotimaisten sarjaotteluiden pienistä sopukähminnöistä. Mittakaava oli vaatimaton. Myös Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja (ent. norssi) on ollut hyvin vaisu sanoissaan.

Minäkin olisin voinut antaa pätevän lausunnon. Ainakin Blatterin sussu on melko virtaviivaisen näköinen. Isketty ansiokkaasti toiselta sveitsiläismieheltä. Toivottavasti makea elämä ei kokonaan lopu naisen  kohdalta.

Aamulehden valpas kulttuuritoimitus listaa 7 helmeä Pirkanmaan kesäteatterikartalla. Tapa on erinomainen. Kannattaa tehdä paremmuusjärjestys ennen ensi-iltoja, jolloin toimittajilta säästyy paljon vaivaa. Itse esityksiä voi sitten tyytyä löyhästi kuvailemaan, kuten yleinen tapa on. Vanhimmat ja parhaat kuten Pyynikki ja Myllykolu eivät kuulu toimituksen ennakkohelmiin.

Oppositio repi pers… korjaan paitansa eilen eduskunnassa. Alkaa meilläkin olla brittiläistä sähinää parlamentissa. Siirrymme yhä selvempään blokkirakenteeseen. Kekkonen piti tärkeänä, ettei hallituksen ja opposition raja kulje koskaan oikeiston ja vasemmiston välissä. Perustui varmaan sisällisssodan muistoihin. Pyhästä säännöstä on vapauduttu.

Suunsoitto meillä jää vain pahasti jälkeen brittien elegantista sivaltelusta. Shame on you lentää keveämmin ja osuu terävämmin kuin tämä ”eikö teitä yhtään hävetä” -nuhtelu. Tulee lähinnä vaivautunut olo. Aulis Aarnion viisas analyysi hallituksen lähtökohdista on senkin vuoksi vilvoittavaa luettavaa tänään Aamulehdessä.

Sukellan vaarattomammille vesille, I. K. Inhan matkoihin Imatralle ja Karjalan kannakselle, karhujahtiin ja kuolemattomiin kamerakierroksiin. Marja lukee tekstiä ja päivittelee sukulaismiehen kokemia seikkailuja. Purevasti Inha arvostelee Imatran kosken rakentamista ja luonnon nähtävyyden pilaamista. Mitähän sanoisi tänään valjastetusta koskesta, joka hänen aikanaan vielä kohisi, raivosi, räiskyi jokseenkin vapaana?

 3.6.2015

PS Olin unohtaa: tänään tulee päivälleen 40 vuotta siitä, kun sain fil.kandin paperin Helsingin yliopiston publiikissa vanhan puolen kolmannessa kerroksessa. Hurraa hurraa!