Juhlitaan ystäviä

Mailan jubile

Maila säteilee meidän välissä, Jaskan ja minun.

Tämä on juhlien aikaa, satoi tai paistoi.

Aloitettiin lauantaina rosvopaistilla, jonka Lepolan Mauri valmisti taidokkaasti tuolla Laitilan perällä hauskan huvilan takapihalla. Vaimonsa Marja on hänkin lopettanut nyt opettamisen kirkonkylässä ja täyttänyt samalla pyöreitä; monta syytä juhlaan. Joukko ystäviä kokoontui onnittelemaan.

Lammaspaisti kuumasta maahauteesta nostettuna maistui taivaalliselta, samoin possun kylki. Tuli syödyksi liikaa. Virsiäkin lohduksi veisattiin ja muita suvilauluja. Sirpa Eskelä-Haapanen on saanut vakituisen lehtorin viran Jyväskylän yliopiston kasvatustieteissä ja näytti oikein onnelliselta. Ehti moittia Stubbin tyhmää lausuntoa proffien kolmannesta lukukaudesta; useimmathan tekevät sitä jo.

Sade ei rosvopaistia haitannut, mutta puutarhajuhlien idea vähän kärsi sitten Nokian Kivimäessä, minne kiiruhdimme onnittelemaan hauskaa ystäväämme Maila Böhmiä; pyöreitä tuli hänelläkin täyteen, vaikka ei uskoisi. Miten monet kerrat Maila on ilostuttanut meidän tilaisuuksiamme soittamalla ja säestämällä ja hersyvästi nauramalla; juhannuskokollakin soittanut pelottomasti harmoonia säässä kuin säässä. Joten ei säikähdetty sadetta nytkään.

Mailan juhlissa kuultiin tietysti korkeatasoista musiikkiohjelmaa. Joku sanoikin, että tässä tulee tunne kuin oltaisiin jossakin Sibeliuksen Ainolassa kylässä. Upeata viulunsoittoa, Jaakko Löytyn lauluja ja huippuna se klassikko, Musorgsin Kirppu Jaakko Ryhäsen tulkitsemana ja Mailan säestämänä!

Lisäksi Mailalle pidettiin niin kauniita puheita, että tippa tuli silmään vieraillekin. Varsinkin tytär ja poika luonnehtivat mammaansa mieleenpainuvasti. Yhdyimme monien esittämään näkemykseen, että Mailan kaltaisia hersyvän iloista ihmistä on välttämätöntä tavata silloin tällöin, jotta itsekin pysyisi hyvällä tuulella. Onnittelijoina mm. Sina Kujansuu ja Tuikku Piepponen sekä musiikkiväkeä Nokialta ja Tampereelta.

Sillikaviaari oli mainiota ja muutkin tarjoilut, mutta eihän kahteen kertaan jaksanut perätysten paljon herkutella. Tampereen filharmonikkojen viulisti emeritus intoutui kyökissä kehumaan kirjojani, mikä entisestä nosti juhlan jälkitunnelmaani.

Kun autolla oltiin, tuli lähdetyksi suhteellisen ajoissa, niin että nähtiin vielä, kuinka Barcelona kukisti Juventuksen huippuottelussa. Mutta sitten jo uni voitti pienet juhlijat.

7.6.2015