Waltteri juhlittavana

Waltteri 003

Hän saapui Myllykoluun. Saimme onnitella Waltteri Torikkaa johtokunnan voimin. F. E. Sillanpään Seuran johtokunta hyväksyi lopullisesti suuren oopperahankkeen, joka herätti taloudellis-värisyttävää epäröintiä vielä vuosi takaperin. Mainostempaus Tähdet tähdet -kisassa onnistui täydellisesti.

Vaatimaton Waltteri kertoi, että hänellä oli puolen tunnin nimmarijono äsken Savoy-teatterin konsertin jälkeen. Don Giovannikin meni putkeen Kroatiassa. Seuraavaksi Amsterdamiin ja Lontooseen. Pitelemme silti tukevasti kiinni miehen takinliepeestä.

Illalla oli suuret voitonjuhlat Mäntylässä, järjestäjänä Waltterin ihana äiti Annikki. Kyläläisiä ja kyröläisiä paikalla kunnanjohtajaa myöten. Pukukoodi tilanteen mukainen, Mäntylän tähtikin valittiin. Vilja pisti pikavauhtia pystyyn parodian tv-kisasta, joka kuulemma läkähdytti katsojat nauruun.

Me emme sitä nähneet, sillä meidän piti rientää välillä Pyynikille ensi-iltaan. Kesäteatteri täyttää 60 vuotta ja minäkin toimin 10 vuotta sen puheenjohtajana. Juhlakesän näytelmä on Veera Niemisen esikoisromaanista dramatisoitu Avioliittosimulaattori. Vahva näyttelijäkaarti esittää hyvin tutuilla kliseillä etenevän kuvauksen karjalaisen ja varsinaissuomalaisen heimon yhteentörmäyksestä. Vanhat vitsit ovatkin siitä hyviä, että varmasti tietää missä sopii nauraa. Sanoo Esko Roine mitä vaan niin yleisö remahtaa. Takuuvarmoihin koukkuihin ripustuva ohjaus Tommi Auvisen.

Odotan kiinnostuneena, mitä Minna Ohtamaa tästä kirjoittaa. Aamulehti on saanut uuden räväkän kriitikon. Oli mitä mieltä hyvänsä hänen käsityksistään, juttuja lukee mielikseen. Kriitikko ilmaisee ajatuksena selvästi ja siekailematta. Ilmeisesti hän tietää, että kun haukkuu reippaasti suuren suosikin (Komediateatterin Tankki täyteen) niin kriitikko ainakin huomataan.

Matti Pitko puolestaan pistelee Mauri Pekkarista tämän pienuudesta, mitä hän on tehnyt lukuisasti aiemminkin. Kun erehdyin arvailemaan, että Pitko näyttelisi Pätkää Valkeakosken kesäteatterissa, mies loukkaantui niin verisesti, että peruutti jokakesäisen jalkapalloturnauksemme. Sellainen on humoristin herkkähipiäinen sielunelämä, ottakaa se huomioon.

Aamulehti ei ole nähdäkseni arvioinut mitenkään Ilmajoen Merikanto-oopperaa. Mistähän sekin johtuu, eikö mahdu levikkialueelle. Hesari ja Hbl ovat kirjoittaneet siitä isosti ja myönteisesti. Ilmajoki onnistui jälleen.

Päätän ooppera- ja teatterikatsaukseni Waltteri Torikan herättämiin onnenhyrinöihin erityisesti Mäntylän naispuolisessa juhlajoukossa. Marja luultavasti kehystää yllä olevan kuvan vuoteensa päätyyn. Olisin pitänyt puheen aiheesta, kuinka Hämeenkyrö on ennen ja nyt laulettu maailmankartalle, mutta juhlat jo hiipuivat kun palasimme. Säästelen hyvää aihetta musiikkitieteelliseksi esseeksi, perästä kuulette.

13.6.2015