Sillanpääläinen julkkari

Julkkari 23.6.   Kaksi tyytyväistä, tekijä ja kustantaja.

Nyt on kirjat julkistettu.

Eilen oli erinomaisen mukava tilaisuus Nuuttilassa. Saimme julkisuuteen kaksi tuoretta teosta: oman Sillanpää-elämäkertani sekä F. E. Sillanpään Seuran historiikin vuosilta 1975-2015.

Taatanaitan Pitopassurit tarjoili kuohuviiniä, kivaa pikkupalaa ja kahvia. Vanha pappila tuli yllättävän täyteen seuran jäseniä, johtokuntaa, puheenjohtajia ja median edustajiakin ilahduttava määrä, kärjessä Aamulehden Matti Kuusela.

Ei ole julkkareita ennen Hämeenkyrössä pidettykään, ei ainakaan minun kirjoistani. Kirjakahviloita on kyllä vietetty kymmeniä. Nyt SKS:n kutannusjohtaja Tero Norkolakin ponkaisi Helsingistä paikalle ja piti hyvän puheen, esitellen sekä kustantamonsa pitkää maineikasta historiaa ja nykyisyyttä että tätä Sillanpää-kirjaani, joka olikin alkuaan hänen ideansa.

Minähän menin pari vuotta sitten ehdottelemaan, että jos ottaisivat vaikka määrämittaisia on demand -painoksia näistä vanhoista Sillanpää-opuksista, jotka oli vähiin päin loppuunmyyty. Tällöin Tero heti päätti, ettei mitään uusia painoksia: mieluummin kokonaan uusi kirja! Ja sehän nyt entisten pohjalta koottiin ja päivitettiin.

Tässä sitä ollaan. Huikaisevan keventynyt olo vallitsee. Vähän pitkäksi tämä seurustelu Sillanpään kanssa on venähtänyt, myönnetään, mutta olen sentään muutakin välissä tehnyt. Kun aloitin 1983 SKS:n kirjailijana, tuntuu nyt hienolta kiertyä takaisin vanhimman ja arvokkaan kustantamon huomaan.

Sillanpääläisiä

Ihanat historioitsijat, Anna vasemmalla ja Vilja oikealla.

Yhtä suuri ilonaihe on teos Sillanpääläisiä eli tämä Anna Ulvisen kirjoittama historiikki seuramme kunniakkaista vaiheista. Viljan kanssa sitä sitten kuvitimme ja toimitimme, ja lopputulos on raikas, eloisa ja visuaalisesti tyylikäs.

Miten monet muistot siinä kulkevatkaan. Yhtä jalkaa seuran kanssa eteni elämäkerrallinen tutkimukseni, molemmat hyödynsivät toisiaan. Ja kyllä siinä aika tavalla rikastui myös kyröläinen kulttuurielämä säteillen laajemmallekin alalle. Kirjaa saa alkuun ainakin näistä meidän museoista, Myllykolusta ja Töllinmäestä sekä kahvila Kehäkukasta. Edulliseen parinkympin hintaan! Ja elämäkertaa tietysti hyvistä kirjakaupoista.

FES-kuusikko       FES-johtokunta 85

2015                                                1985

Sitten kaikkein suurin ilo: koko se kuusikko, joka seuraa 40 vuotta sitten lähti perustamaan, oli paikalla Nuuttilassa! Kuvassa istumassa vasemmalta Matti Huusari (ensimmäinen pj), Pirkko Pitko ja PR (ens. sihteeri) sekä seisomassa Kauno Perkiömäki, Jorma Mikkonen ja Pertti Nykänen. Siinä me ollaan ja hengissä kaikki! Vertauskohtana sama nuori joukko Viehätyksen portailla isännän syntymäpäivillä.

Samoin entiset puheenjohtajat yhtä lukuunottamatta pääsivät paikalle. Oli monin tavoin liikuttavaa perhetapaamisen tuntua.

Nyt annankin kuvien puhua, kun siihen kerrankin on aihetta ja aineistoa. Sanat tahtovat nääs loppua. Matti Kuuselan ansiokas juttu tänään Aamulehdessä herkisti heti mieleni. Totta, noin leijuvaksi tunnen nyt oloni, Matti oivalsi taas olennaisen.

Ja päälle päätteeksi: Vilja ilmoitti, että Joutsenten reitti on myöntänyt tuntuvan rahasumman tulevan oopperamme toteuttamiseksi! Asian vahvisti Petri Rinne puhelinsoitolla. Kuinka kaikki nyt näin myötäisesti puhaltelee! Ja vielä samana päivänä. Oi juhlaa ja juhannuspäivää…! Sitä oikeaa, meinaan. Vettä tulee mutta tulkoon!

24.6.2015