Syksyä aloittelemassa

Syyskauden alku 2015 104

Vanha norssi Lauri Karhuvaara oli varma ja luotettava haastattelija Studio 55:ssä. Juttu kulki luontevasti. Viimeksi olen ollut tv:ssä tentattavana kirjastani Lavatähti ja kirjamies pari vuotta sitten. Silloin veljet Nyberg ja Harkimo kävivät vuorollaan päälle kuin yleiset syyttäjät.

Nyt oli huomattavasti leppoisampaa ja antoisampaa. Puhuttiin ihan asiaa ja varmaan valaistiin myös uusinta kirjaani Nuoruuden neljäs näytös.

Kiva sattuma oli, että edellä menivät studioon Roban tähdet Kari Hietalahti ja Tiina Lymi. Sain tilaisuuden kehua tätä mainiota sarjaa, joka taas on alkanut uusin jaksoin. Timo Varpion käsikirjoitus jakelee ytimekkäitä repliikkejä, ohjaaja Joonas Tena luo osuvia tyyppejä. Taas tiedän mitä tehdä maanantai-iltaisin.

Päiväkävelyllä Marjan kanssa Galleria Duetossa, missä katseltiin Inari Krohnin hieno tutunomainen näyttely, sitten lounaalla Fredalla Grilli Istanbulissa, mukava paikka. Melkein vastapäätä on uusi paperikauppa, niitä on nyt peräti kaksi Helsingissä, loistavaa.

Illan suussa reippailin Krunikkaan Meritullinkadulle, missä sain tutustua Olavi Paavolaisen ja vaimonsa Sirkka-Liisan tilavaan asuntoon vuosilta 1948-52. Silloin avioliitto pysyi vielä koossa ja Pekka syntyi. Nyt korkeissa huoneissa asuvat Kai ja Pirjo Westman, heidän kanssaan istuttiin ja puheltiin monenlaista Paavolaisen tiimoilta. Myös Krunikan laajemmasta kulttuurihistoriasta kuulin kaikennlaista kiinnostavaa. 

En vain pääse irti Paavolaisesta. Alustavan tarinoinnin jälkeen asteltiin mäki alas Krunan Mestaan, missä kokoontui kaupunginosan lukupiiri, puolentoista kymmentä kirjallisuuden harrastajaa, enimmältä naisia kuten tavallisesti. Nämä ovat aktiivisia, hyvin lukeneita seurueita, sen olen huomannut ennenkin. Nytkin tunsivat puheena olevat teokset, ja niistä käytiin hyvinkin vilkasta keskustelua.

Hyvä tarjoilu niin Westmaneilla kuin lukupiirissä kruunasi vierailun. Tuskin arvasi Olavikaan, millaisiin kekkereihin hän tulevat tutkijansa johdattaa. Sopiva syyskauden avaus koko päivä tv-juttuineen ja lukupiireineen; tästä kirjasyksy taas käyntiin pannaan.

8.9.2015