Finlandiassa

P1140145

Lukutaitoinen ja ennakkoluuloton raati, vas. Iris Schwank, Sakari Laiho (Kirjasäätiön asiamies), Ilkka Pernu ja Katri Tuominen.

Tämänkertainen Finlandia-ehdokkaiden joukko rikastuttaa kirjallisuutemme kuvaa, näin on jo ehditty arvioida. Varmojen suosikkien sijasta raati tempaisi melko yllätyksellisen listan, jota on aiheellisesti ällistelty mutta myös kiitelty. Kärki laajenee ja monipuolistuu, hyvä niin.

Siinä samassa minäkin sain livahtaa ehdokkaaksi 21 vuoden ”kuivan kauden” jälkeen. Viimeksi olin Sillanpään kolmannella osalla tietoehdokkaana 1994.  Näinpä tämä kaunokirjallinen sijoitus tuntuu erityisen hyvältä. Hyvän tuttavani I. K. Inhan kanssa pyöräilemme koettelemaan onneamme.

Mainiota on sekin, että veli Inha saa huomiota täyttäessään 150 vuotta kuten myös koulutoverinsa Janne Sibelius ja muutamat muut kultakauden merkkimiehet. Ei jätetä Inhaa ainaiseksi varjomieheksi, ensi viikolla häneen arvatenkin kohdistuu muutakin kuin kirjallista huomiota.

Hauskaa oli seisoskella Ekbergin salongissa kollegojen rinnalla ja vastailla kaiken maailman kysymyksiin. Kari Hotakainen totesikin heti aluksi, että tämähän on vanhan Kotimaisen kirjallisuuden laitoksen lista: Pertti Lassila ja minä opetimme assistentteina, Kari istui siellä praktikumeissa. Markku Pääskynenkin tunnusti opiskelleensa kirjallisuutta Helsingissä. Pertti on Inarin kanssa Italiassa eikä päässyt mukaan juhlimaan.

Virallisen seremonian jälkeen jatkoimme kustantajan suosiollisella isännyydellä peräti Savoyssa ja vielä illan suussa Akateemisessa, missä raatilaiset meitä haastattelivat.  Olihan juhlaa kerrakseen. Kun tietokirjailijapalkinnosta ei ole kulunut kuin pari viikkoa, on totisesti saanut seisoskella kukat sylissä ja paistatella kyllikseen.  Mutta ihminen kestää iloa ja onnitteluja yllättävän paljon!

Matti Kuusela teki Aamulehteen haastattelun edellisenä päivänä, tänään se on julki paperilehdessäkin; siinä on parhaiten kuvattuna tunnelmani.

Ei muuta kuin jatkamaan: tänään matkaamme kirjapaketit mukana taas Kyröön ja sikäläiseen kirjakahvilaan vieraaksi. Saas nähdä keitä sinne ilmaantuu…

P1140152

Päivä korkeimmillaan: meitä Bonnierin ehdokkaita juhlimassa Savoyssa. Vas. Vilja Perttola, Marja ja mä, hyvä toimittajani Mikko Rouhiainen, emäntämme kustannusjohtaja Outi Mäkinen, Hannu Harju, Saila Susiluoto, toinen ehdokas Markku Pääskynen, Petra Mansonen ja isäntä, toimitusjohtaja Timo Julkunen.

6.11.2015