Parhaita näyttelijöitä

Marl Rylance  Tarmo Manni

Eniten ilahdutti Oscar-jaossa Mark Rylancen miessivuosan palkitseminen. Hän on Vakoojien sillassa aivan erinomainen, minimalistisin keinoin tulkittu venäläinen vakooja. Hänen kiitospuheensakin oli illan tyylikkäimpiä, vailla turhia hehkutuksia.

Muita leffoja en sitten ole nähnytkään, joten puuttui vertailukohteita. Carol on ollut ohjelmassa, nyt tietysti tuo Spotlight. Tv-sarja Tapahtukoon sinun tahtosi  on sivunnut samaa aihetta, seksuaalista hyväksikäyttöä katolisen kirkon piirissä.

Illan kohottavin tapaus oli se John Bydenin, lady Gagan ja hyväksikäytettyjen nuorten yhteisdemonstraatio uuden puhtaan kulttuurin puolesta. Nämä väristykset nuo amerikkalaiset osaavat. Tietysti myös DiCaprio puhui vakuuttavasti ilmastonmuutoksesta.  Joku voi sanoa, että tässä kukkii tekopyhyys: sokeroidaan puhtaasti kaupallinen show pakollisilla hyvillä töillä.

Oli myös hyvin oivallettu juontajan Chris Rockin vitsailevan kirpeä kannanotto mustien syrjimiseen palkinnoilta. Mustia  oli muuten paikalla vaikka kuinka. Eikö yleensä yletön  huomion kiinnitys rotuun ja väriin ole omanlaistaan rasismia sekin. Tähän viittasi puheessaan toiseen kertaan peräkkäin palkittu ohjaaja Inarritu.

Noita väkivaltaleffoja ei tulisi mieleeni mennä katsomaan, ei sen paremmin The Revenantia kuin Mad Maxia; mäiskivät näytteet riittävät hyvin. Sääli että Klaus Härö ei sitten ollut ulkomaisissa mukana, olisi voinut pärjätäkin. Vai onko Miekkailija liian kiltti elokuva ?

Kun siellä valittiin lähinnä Amerikan parhaita, onhan meilläkin Suomen paras näyttelijä – nimittäin Reiska Veijo Meren vanhassa kuunnelmassa. Ehkä ei pärjäisi Oscar-skabassa, mutta verraton tyyppi sinänsä. Muistan kuunnelman hyvin 1960-luvun alusta, silloin sillä ei ollut vielä mitään kulttimainetta. Olipahan kuunnelma muiden joukossa, Meren esikoinen.

Se oli nyt hauska kuunnella uusintana. Tarmo Mannin tulkinta päti edelleen, samoin teatterin johtokunnan jahkailut. Vaan oliko tästä yksityisestä tallenteesta (alkuperäinen tuhoutui!) jäänyt joitain repliikkejä pois? Tuntui että se on otettu kahdelle kelalle, ja väliin on tullut vaihtotauko. Nimittäin Reiska kehui tai kauhisteli alkuperäisessä mm. My Fair Ladyn menestystä suurissa teattereissa; sitä ei nyt korvani tavoittanut. Muuten monet repliikit palautuivat aivan automaattisesti mieleen.

Täytynee tuo aukko tarkistaa siitä toisesta versiosta, jossa parhaana näyttelee Heikki Kinnunen. Molemmat on ohjannut Pekka Lounela. Se oli vielä Radioteatterin kulta-aikaa.

Yksi juttu: mitään teosta ei saisi esitellä puhki ennen esitystä. Nyt Meren vitsi Reiskasta näyttelemässä puiston penkkiä kerrottiin kahteen kertaan (!) ennen kuunnelmaa. Vähemmästäkin teho haihtuu.  Sama pätee tv-kuuluttajiin, kova työ aina pälättää päälle tai hiljentää, kun he hymyillen ryhtyvät omalla tyylillään kertomaan tulevasta elokuvasta. Haluan ihan oman käsitykseni, taustaa voi kyllä lueskella, varsinkin jälkeenpäin.

Karkauspäivänä 2016

PS Kuuntelinkin vielä sen toisen version, jossa on Heikki Kinnunen. Hyvä sekin, ei ihan samaa show-henkeä kuin Mannilla, mutta teatterikohtaus  johtokunnan kanssa parempi, täyteläisempi. Teksti oli aika erilainen, tähän Lounela oli kaivanut aiemmin sivuun jäänyttä ja jättänyt samalla toisen junamatkan pois. Molempi parempi. Olen kuullut tämän nyt kolme kertaa, tuskin tulee neljättä.