Puolustuksen puheenvuoro

Niinistö yliopistossa

Presidentti Niinistö keräsi ennätysyleisön Yliopiston juhlasaliin tiistai-iltana. Maanpuolustuskurssit olivat terhakasti liikkeellä kuulemassa, mitä nyt on menossa maailman mullistuksissa. Vajaat 900 kriittistä vaikuttajaa oli paitsi kuuntelulla myös aktiivisesti kyselemässä Niinistöltä esitelmän jälkeen.

Kiinnostusta lisäsi se, että Niinistö on ainoa valtionpäämies, joka on lyhyen ajan sisällä tavannut sekä Putinin että Obaman. Mitään raflaavaa ei näistä tapaamisista kuitenkaan kuultu. Minua jossain määrin hätkähdytti tieto, kuinka helposti erilaisiin radioaktiivisiin varantoihin hyökkääjä voi päästä käsiksi vaikka sairaaloissa. Lisäksi kybersodan uudet muodot ovat maailman johtajia puhuttaneet, niin myös Niinistöä.

Kolme kohtaa jäi päällimmäisinä mieleeni. Presidentti torjui selkeästi Suomen linjan ”äkillisen ja radikaalin muuttamisen” eli viittailut Naton suuntaan. Meillä ei ole ajolähtöä, hän vahvisti. Toiseksi presidentti uskoi lujasti omaan maanpuolustukseen ja kansan puolustustahtoon, josta on myös tutkimustuloksia. Tahto on Euroopan parasta luokkaa. Kolmanneksi hän piti turvallisuuskysymyksiä ykkösasioina ennen taloutta. Turvallisuus on kansalle tärkeämpi kuin talouden kehitys, vaikka kait ne vähän liittyvät toisiinsakin. Mutta Niinistö piti ne erillään.

Kommentoimme hiljakseen vierustoverini Risto Volasen kanssa kuulemaamme. Vähän pyöreästi presidentin on aina puhuttava, niin että tulkittavaa jää rivien väliin. Muistan vielä terrorismiin liittyvän linjauksen: Isiksen nousu ei ole pohjaltaan uskontokysymys, vaan johtuu enemmänkin nuorten syrjäytymisestä ja kompensaation tarpeesta eli kunnostautumishalusta kuten vaikka moottoripyöräjengeissä.

Niin varmaan joukkoon lähtevien rivijäsenten kulmasta, mutta kyllä itsemurhaiskut vaativat myös uskonnollista ekstaasia ja näkyjä tuonpuoleisen paremmuudesta ja palkinnoista. Sekä tietysti toiveen kirkkaasta jälkimaineesta uskonveljien kesken myös maan päällä.

Muuten on tapahtunut taas raju paradigmanmuutos, kun uusi aihe eli veroparatiisit syrjäytti vanhat. Alex Stubb sai hetkeksi tuulensuojaa, kunnes hallituksen kehysriihipäätökset tänään ponnauttavat valtionvarainministerin taas katon harjalle. On vähän kummallista, kuinka hallitus aina onnistuu tekemään vääriä päätöksiä. Kannattaisiko ensin miettiä, mitä olisi välttämättä tehtävä, ja sitten päätettävä päinvastoin. Menisikö silloin kohdalleen? Vai taas väärin.

Politiikka on aina väärää joltakin kulmalta katsottuna. Hallitus on jo tehnyt ennätysmäisen määrän vääriä päätöksiä, jos kommentaattoreita, oppositiota ja kadunmiehiä  kuuntelee. Sekin vaatii tiettyä lahjakkuutta osua aina oikean ratkaisun ohi aivan kuten veikkauksessa vaatii hyvää silmää saada nollatulos.  Kuinkahan maa tämän kaiken kestää, sopii ihmetellä. Eteenpäin kuitenkin kolkutellaan.

Sitä paitsi meillä eräs mummi on onnellinen, jos junamatka Turkuun lyhenee tunniksi. Ja Tampereella riemuitaan ratikkarahoista. Hallituksen ainoat osumat? Ja minä saan vielä maksaa halvempaa bensaa kun tästä taas lähden Riihimäelle ja Hyvinkäälle luennoimaan.

6.4.2016