Kahdet julkistamiset

Nuoruuteni näytelmät

Sama päivä putkautti julki kaksi uutta kirjaa. Ajeltiin ensin Hämeenkyröstä Espoon Isoon Omenaan, missä kustantaja Arto Pietilä luovutti pari laatikollista painotuoreita opuksia. Nuoruuteni näytelmät ovat nyt kansissa.

Tapaus on harvinainen, sillä näytelmiä julkaistaan kirjana yhä vähemmän – klassikoita lukuunottamatta. Siksi oli todella lämmittävää, että Pietilän kustannusyhtiö pisti tyylikkäästi kansiin kolme varhaisinta ja rakkainta näytelmääni: Myllykolun Eemeli, Töllinmäen tohtori ja Saavutus.  Myllykolussa ne on kantaesitetty 1972, 1975 ja 1986 ja muodostavat trilogian Sillanpään elämänvaiheista.

Joimme julkistuskahvit ja suunnittelimme samalla tulevaisuuttakin. Näytelmiä nimittäin riittää. Joitakin voi vielä poimia kestävään käyttöön. Mutta katsotaan nyt ensin, kuinka nämä maailmalle liikkuvat.

Helsinkiin päästyä oli käytävä lounaalla kotikiinalaisessa ja käveltävä Uudenmaankadulle seuraavaan julkistamiseen: viestintäfirma Ellun kanat oli kääräissyt pienen elegantin kirjasen ikuisesta aiheesta Rakkaus. Meitä oli kolmisenkymmentä kirjoittajaa haastettu muotoilemaan käsityksemme tästä alati  kiehtovasta teemasta. Olli Valtonen kokoaa kirjan tuoton HelsinkiMission hyväksi, joten arvokkaalla asialla oltiin.

Tapasin kollegoja, ainakin Anja Snellmanin ja Hannu Mäkelän sekä Jukka Jusulan ja Matti Apusen, ennen kuin oli riennettävä eteenpäin. Kirjalliset salongit ja syventävät keskustelut oli jätettävä. Mitähän jännää niissä tapahtui?

Ajelin nimittäin Pornaisiin kirjastotapahtumaan tämän tarinaviikon merkeissä. Ihailin Mustijoen vehmaita maisemia Laukkoskella Mika Waltarin kirjoituspaikan tuntumassa ja puhelin kirjastossa tuotannostani. Paikalla sentään toistakymmentä kiinnostunutta kuulijaa, joukossa vanha tuttava Auli Talvi.  Ihailin myös kirjaston hienoa Waltari-kokoelmaa, kokonaista seinällistä teoksia, käännöksiä ja tutkimuksia. Arvokas löytöpaikka tutkijoille, joita toivottavasti riittää.

Vielä ehdin kotiin katsomaan Teeman loistavaa sarjaa Ranskan modernisteista ja Franklin D. Rooseveltin elämästä, molemmat ikävä kyllä loppuivat.

Marja sanoi lukeneensa rakkausjuttuja ja valitsevansa pyynnöstäni viisi kärjessä. Sitä odotellessa.

19.4.2016