Mittumaarin mietteitä

Alkukesä 2011 019

Hiljalleen satelee, hyvä puoli sikäli ettei tarvitse riehua pihatöissä. Kaikki alkaakin olla siinä kunnossa kuin täällä maksimaalisesti kyetään. Kokko ainakin on komea.

Neljä hoidettavaa on miehellä juhannuksena: kokko, sauna, sahti ja – mikä se neljäs olikaan, ehkä makkara. Kaikki hommattava ajallaan. Naisväki hoitaa varmalla taidollaan loput. Sitten suvi taittuu laskuun.

Aamulehteä lukiessa meinasi mennä kahvi kaksi kertaa henkitorveen. Ensinnä ystävällämme Sinalla oli kuvassa uljas saunaseurue, kyllä käy naisten kateeksi ja vähän miestenkin. Meilläkin taas yritetään, saas nähdä millainen joukkue saadaan aattona savusaunaan.

Mutta sitten vasta silmät levisivät, kun itse Taata velmuili sivun kokoisessa kuvassa ja vierellä komeili viiden (!) toimittajan jatkokertomus äijän ylösnousemuksesta. Hauska idea: ”ihmiset suvityössä”.

Huomasi kyllä, että juttua oli jatkettu sokkona, sillä se saavutti sellaiset absurdismin kierteet, että tuskin kirjoittajat itsekään lopulta aikaansaannostaan ymmärsivät. Yritys oli kuitenkin hyvä! Arvatenkin Kuusela oli priimusmoottorina.

Tulin lempeästi kommentoineeksi myös Pitkon pakinaa kuningas Kummolasta ja vanhasta kekkosvitsistä. Mikä seuraus? Matti ponkaisi autolla pihaan ja puhelimme pitkän tovin  hyvässä sovussa. Näin välittömästi reagoi harva pakinoitsija, mutta Pitkohan onkin sui generis.

Tämä on vain mittumaarin (äännettävä huolellisesti) alkuverryttelyä, sillä nyt pitää lähteä ensimmäisiä vieraita vastaan kirkolle. Sitä paitsi tarvittaisiin yksi ylimääräinen laveri sekä tietysti juhannusjuomaa ja jokunen nokare syötävää.

Eiköhän se tästä lähde runoja lausuen, sahtia maistellen ja sadetta pidellen. Iltaan kirkastuu! Ja kun huomaatte korkean räiskyvän tuli-ilmiön taivaanrannassa, se on vaan meidän kokko joka palaa. Olen rakennellut sitä huhtikuusta ruveten. Siihenkin luomukseen pitäisi oikeastaan jotain kohdeapurahaa saada, sillä kokolla on huolella suunniteltu taiteellinen muoto. Tosin siitä pääsee nauttimaan vain rajoitettu yleisö, mutta eikö taidetoimikunnat suosikin yleensä pienilevikkisiä tuotantoja.

Ensi kesäksi pistän Pirkanmaan taidetoimikunnalle anomuksen vetämään. Tulee kaikkiaan poikkitaiteellinen kesä, sillä  kylän toisella laidalla vedetään silloin ooppera-aarioita täysin sillanpääläisin palkein. Niitä odotellessa…

Oikeana aattona 2016

Ja jalkapallo on vielä kokonaan kommentoimatta, vielä ehditään.