Raisut naiset juhannusyössä

 

Yötön 2

Nyt on heti vedettävä takaisin. Ei kesäteatteri aina ole latteaa. Se voi olla myös ihan oikeasti hauskaa.

Tästä saatiin todiste Lempäälässä Merunlahden kesäteatterissa. Paikka (ent. Birgitan teatteri) on aika erikoinen, kapean hiekkatien jälkeen aukeaa heti järven selkä esityslavan takana. Parempaa lavastusta on vaikea kuvitella. Miten tällä paikalla kajahtaisikaan Tukkijoella oikean lautan kuljetuksella!

Mutta itse tähän näytelmään. Ihanat naiset Eija Vilpas ja Tiia Louste ovat vetäisseet kokoon Yöttömän yön tragikomedian raisuun tyyliin. Käsikirjoitus on Eijan, mutta olisiko saumattomassa sanailussa vähän yhteistäkin kuljetusta? Joka tapauksessa dialogi on nasevaa, irtonaista, nopealiikkeistä ja naiset hallitsevat sen tyylilajin vaihdokset suvereenisti. Hyvin kulkee aina lopun äkkinäisiin yllätyksiin saakka.

Varttuneet naiset ovat vähän miehen puutteessa, ja siitä riittää sekä hupia että tuskailua. Toisen nuori poikaystävä pettää, toisen avioliitto on muuten vain vaikeuksissa. Kumpaakaan miestä ei näy lavalla, mutta sitä vilkkaammin he esiintyvät naisten puheissa. Elävää miestä edustaa Valdemar Virtanen, jolla on kolmekin roolia.

Juhannusjuhlan asetelma tuottaa kohtauksia, joista vähin erin rakentuu kahden naisen perhetarina ja eri suuntiin kulkeneet kohtalot. Ei erityisen syvällistä, mutta välillä ihan satuttavaakin. Asioiden päälle ei jäädä makaamaan, ja loppu kietaistaan salamavauhdilla.  Hyvänlaatuista käyttöteatteria juuri esittäjilleen jengattuna. Interaktiivisuuttakin oli riittämiin, yleisö esiintyi puutarhana ja kukkapenkkinä.

Bonuksena sain näet minäkin nauttia omasta osuudestani naisten rohkeassa sanailussa. Aivan häkellytti Tiian roolihahmon Seijan suoraan minulle omistama eroottinen runo ja vieläpä sen kirjallinen jatkohaave. Tällaistakin voi sattua, kun poikkeaa viattomasti kesäteatteriin! Hätöset Hämeenkyröstä samalla penkkirivillä todistavat, että säilytin silti hyvin malttini.

Rohkeudesta puheen ollen: hei rakkaat naiset, kun kerran saunaan mennään ja pellossakin käydään juhannusyönä alasti kieriskelemässä, kyllä nyt vähän enemmän saisitte vaatetusta vähentää. Nyt meininki jäi kovin viitteelliseksi! Vilpoinen sääkö säikytti vai vaihtojen vaatima aika? Tuskin turha kainouskaan.

Mutta ei valitella mistään, ilta oli hauska ja omalla tavallaan unohtumaton. En enää moiti kesäteatteria, jos se näinkin valloittavasti pitelee niin sanoakseni hellässä otteessaan. Heinäkuussa on tällä paikalla vielä tusinan verran esityksiä.

8.7.2016