Oopperaa taotaan

Heinäkuu 2016 010

Pojat painelevat Soinilassa saunaan, Waltteri, Seppo, Teppo ja Marco. Tästä on I. K. Inhakin monesti mennyt. 

Kuka on läkkiseppä Lindbland? Tällaista tyyppiä radiokuuluttaja aamun mietelauseessa meille tarjoili. Kyllähän sisälukutaito olisi hyvä avu radiotyössä, vaikka siellä paljon hölistäänkin omasta päästä. P. Mustapään luoma tuttu, rakastettava hahmo on siis läkkiseppä Lindblad. Toistan: läkkiseppä Lindblad.

Uljas aamu muuten, sopi hyvin luettavaksi tuo Eeva Luotosen valitsema runo ”Paratiisi”. Rannassa sellaisen aamu-uinnilla kohtasinkin. Paidallani, paljain jaloin seisoin, kuunnelleen ei sepelkyyhkyjen kujerrusta vaan käpytikan teräviä kirkaisuja, mutta runon loppu sopi täydellisesti: mieleni oli kuin olikin ”päivän-valkoinen” ja käsitin paratiisin.

Mutta asiaan. Lauantaina täällä taottiin ankarasti kuntoon ensi kesän oopperaamme Sillanpää. Taiteellinen tekijäryhmä kokoontui Kierikkalaan Viljan ja Jeren terassille, mistä avautuu varsinainen kansallismaisema Kallioisten selälle ja Purimon ahtaaseen. Suvesta nautimme. Sisällä kuunneltiin Seppo Pohjolan sävellys alusta loppuun Tomi Pietilän hienosti äänittämänä. Vaikuttava teos, ei voi muuta sanoa. Säveltäjä ja nuori Sillanpää, Waltteri Torikka, vähän laulahtelivat sekaan. Pääsimme hyvään käsitykseen siitä mitä tuleman pitää.

Waltteri kiiti paikalle suoraan Virolahden kirkkokonsertista, Seppo ja ohjaaja Marco Bjurström Helsingistä. Lavastaja Osmo Rauhala poikkesi läheltä, valmisteilla  olevasta ateljeestaan Telilahden rannasta. Kotitilallaan Siurossa hän paimentaa 600 lammastaan! Teppo Tammi kuvaajan kanssa valmistelee dokumenttia oopperan teosta, joten vapaat kommenttimme tulivat tallennetuiksi.

Saimme tukevan lounaan Viljan salaateista ja Jeren grillaamista lihoista ja pidimme kokousta avoinna olevista kysymyksistä. Kävimme katsastamassa Myllykolun näyttämöä ja totesimme sen pahasti villiintyneen nykykunnossaan. Töitä riittää raivauksessa. Osmo antoi velvoittavia ohjeita.

Iltaa jatkettiin vielä Soinilassa, siinä Nyströmien maineikkaassa huvilassa, jonka Vilja ja Jere vanhempineen ovat ostaneet ja hyvää vauhtia jo kunnostelleet. Marja tuli kertomaan itselleen hyvinkin tutun huvilan historiasta ja suvun merkkihenkilöistä, minkä jälkeen taas syötiin ja vähän juotiin ja paineltiin saunaan. Niin niin, siihen Aamu Nyströmin pieneen saunaan, johon hän ei elinaikanaan koskaan kutsunut, koska piti sitä huonona. Jeren lämmittämänä sauna oli erinomaisessa kunnossa. Kirkkojärvessä uitiin. Jere lupasi, että vielä saunotaan siinä vanhassa komeassa saunassakin, joka on puolen vuosisadan aikana päässyt lähes luhistumaan.

Marco herkesi innoissaan esittämään monia hyviä ja kriittisiäkin komentteja oopperasta ja seävellyksestä, joihin Seppo tiukasti vastaili. Hanke alkaa olla lupaavassa virityksessä! Vielä jokunen rooli auki ja kuoroa koottava,  mutta selvillä vesillä jo mennään. Seppo tuli meille kortteeriin, jatkettiin vielä pohdintoja yön jo vaaletessa. Mitään suviyötä pohjolassa tuskin onkaan. Aamulla katsastettiin tonttimme rannat ja käytiin Töllinmäessä, joka sekin on oopperan keskeisiä tapahtumapaikkoja. Marco haki Sepon ja jatkoivat tervehtimään Waltterin äitiä tuohon sillan kupeeseen ennen kotimatkaa.

Eipä paremmin voisi olla, tässä vaiheessa. Ryhmässä on erinomainen henki, ja lipuistakin on jo puolet varattu. Ei muuta kuin kohti ensi kesää, huhtikuusta aletaan tosi toimet. Ensi-illan pyykki seisoo heinäkuun 22. päivän kohdalla!

18.7.2016