Onnea ja vastustuskohteita

Elokuu 2016 003

Liisa Hietasen neuleteos ”Anna” Hämeenkyrön Kehäkukassa.

Suuri helpotus, Särkänniemen delfiinit pääsivät onnellisesti uuteen kotiin Kreikkaan. Tosin muuttoilmoitus epäonnistui, koska sitä ei ollut. Väärin sammutettu! Kyllä niiden, jotka vastustivat sekä delfiinien pitoa Särkänniemessä että niiden muuttoa toisaalle, olisi pitänyt päästä rekkojen äärelle osoittamaan mieltään. Mutta mitä he eniten olisivat vastustaneet? Kai delfiinien pitämistä ihmisten huvina ylipäätään.

Voi kuinka paljon parempia puhdistuskohteita olisi maailman sirkuksissa. Eläinten pakottaminen ihmismäiseen temppuiluun on periaatteessa vastenmielistä ja sitä paitsi julmaa.

Matti Kuusela vastusti äskettäin Aamulehdessä  karhujen metsästystä, jolla tietysti on vanhat perinteet Martti Kitusesta alkaen. Mutta nykyaikana homma jotenkin haiskahtaa. Onko karhuista todella niin paljon riesaa? Kuinka monta ihmisuhria tällä vuosisadalla? Olen Kuuselan kanssa samaa mieltä: antaa mesikämmenten mellastaa.

Radiossa luettiin viime viikolla Eeva Kilven radikaaleja mietteitä eläinten oikeuksista ja kärsimyksistä. Sellaista saisi tulla enemmän, panisi miettimään. Toinen jalo eläinten puolustaja on Leena Krohn, mutta kuunnellaanko tällaisia hienoja naiskirjailijoita. Hengiltä vaan elukat tai häkkiin kitumaan ja odottamaan uusia tuskallisia kokeita lääketieteen alttarille.

Kun johduin radion mietelauseisiin, ne ovat hyvä mielialojen ilmaisin. Tällä viikolla luetaan Erno Paasilinnan kirjaa Kauppamiehet isänmaan asialla, joka ilmestyi neljännesvuosisata sitten. Nyt kun viennin elpymistä odotetaan kuin kuuta taivaalle, on hyvä muistuttaa, kuinka jotkut älyköt pitivät vientikaupan edustajia entisaikoina vastustettavina konnina ja riistäjinä. Tänään Paasilinnan sanoma kolisee vanhentunutta tyhjyyttään. Varmasti kestävämpääkin mietittävää sieltä Ylen kirjahyllystä löytyisi. Kun kuulee valitsevan toimittajan nimen, tietää suunnilleen mitä sieltä on tulossa.

Tästä ei nyt tule tämän pitempää juttua. Ulkona kirkastuu hiljalleen, eilisen illan sateli. Ja Marja sai uuden lapsenlapsen, virkeän näköisen pojan! Elämä jatkuu täysivoimaisena. Kohoteltiin täällä skumppalasit. Oma työkin lähti uuteen vauhtiin.  Ja illalla tulee BBC:n Sodan ja rauhan toinen osa. Nautittavaa riittää kaiken vastustelun ohessa.

30.8.2016