Kalmaan henki

syyskesä 2016 006

Retki Ikaalisten vanhaan kauppalaan kannattaa. Asioita saimme hoidetuksi niin poliisilaitoksella, kirjakaupassa kuin rautakaupassakin. Hyvän lounaan nautimme Jyllin hoitokodin ravintola Sofiassa. Siellä tapasimme taiteilija Outi Alhon, joka hoitelee kaupungin puistoja. Mutta retken pääkohde oli yllä näkyvä Kalmaan talo.

Kalmaa muistetaan ennen kaikkea Gyllingin suvusta ja Edvard Gyllingistä, vaikka se ei ollut edes hänen kotitalonsa. Vuonna 1854 Gyllingin äidinisä Carl Otto Helsingius nimitettiin Ylä-Satakunnan yläosan kruununvoudiksi. Kaksi vuotta myöhemmin hän osti Koiviston ja Riutan tilat, joista yhdistettiin tämä Kalmaan tila. Kahdeksanlapsisen perheen tytär Eugenie meni naimisiin 1878 insinööri Uno Gyllingin kanssa. Kuopiossa heille syntyi poika Edvard Otto Wilhelm 1881. Erinäisten vaiheiden jälkeen perhe muutti pysyvästi Kalmaalle. Tilan omistus ja viljely oli omalaatuisen bolagin varassa.

Edvard Gylling meni naimisiin Ikaalisten piirilääkärin tyttären Fanny Achrénin kanssa 1906. Pian politiikka ja sota veivät Edvardin pyörteisiinsä, ja hän vieraili vain loma-aikoinaan Kalmaan mummolassa. Mutta legenda on jäänyt elämään. Gyllingin suku piti taloa 1990-luvulle saakka. Helsingiusten kautta solmiutuivat suhteet myös Nyströmin sukuun. I. K. Inhan veli, Hämeenkyrön nimismies Väinö Nyström nai Helsingiuksen tyttären Hildurin, jonka kanssa kasvatti vankan sisarussarjan. Tämä on sen verran sokkeloista sukuhistoriaa, että lopetan sen näiltä osin tähän. Lisää voi lukea Aamu Nyströmin toimittamasta Kalmaa-kirjasta (Ikaalinen 1991).

Mietteet kulkivat, kun ajoimme pitkästä aikaa Kalmaan pihaan. Täällä vierailin muistoissa autuaan Aamun kanssa 1990-luvun alussa, jolloin Edvardin sisaret, vanhat herttaiset neidit Eva ja Margit vielä asuivat talossa. Aamu heitä puhutti ja minä kuuntelin, unohtumaton käynti. Tuntui että talo pysyi juuri ja juuri pystyssä, sisaret samoin. Mutta hauskat oli heillä puheet. Marjalle Kalmaan henki omine sukuliittymineen on tietysti vielä tutumpi kuin minulle.

Nyt on Kalmaa kerta kaikkiaan muuttunut! Uusi omistaja Jyrki Mäkelä osti sen sisarusten kuoleman jälkeen Ikaalisten kaupungilta 2002 ja on sen jälkeen kunnostanut sitä pian 15 vuotta. Ihmeellinen kasvojen pesu ja entisöinti on tapahtunut. Viimeksi tapasin Mäkelän kesäteatterissa, silloin hän jo kehotti käymään taloa katsomassa. Kalmaan kuistilla ja pihassa esitettiin joku vuosi sitten Tšehovin Vanja-enoa, siihen paikka soveltuikin erinomaisesti.  Silloin rakennuksia tuli katsastetuksi ulkoisesti, hyväkuntoisilta näyttivät.

syyskesä 2016 010 syyskesä 2016 021

Mutta nyt kiersimme kaikki huoneet useaan kertaan niin päärakennuksessa kuin sivurakennuksessa, renkituvassa ja savusaunassa asti. Uskomattoman hienosti tämä on entisöity ja samalla taiten ja tyylikkäästi modernisoitu. Museovirasto on valvonut joka muutosta. Kalmaan vanha henki on hyvin tuntuvilla, samalla kun talo on kaikkine mukavuuksineen asuttavissa ympäri vuoden. Ja miten kaunis talo!

Niin että miksi siellä nyt kävimmekään, lämpimän aurinkoisena syyskesän päivänä. Uskomatonta mutta totta: Kalmaa on myynnissä. Jyrki Mäkelä, joka asuu sitä yksin, ajeli laajaa nurmikkoa pihatraktorilla. Sillaikaa Kotijoukkueen kiinteistövälittäjä Kati Lagerstam esitteli rakennuksia täynnä myötäeloa ja ihailua. Jyrki kertoili lisää, mutta pidättyi lähemmästä esittelystä. Liikaa tunnelatausta.

Olisipa nyt ylimääräinen puolimiljoonainen, niin tässä vasta sijoituskohde. On vain yhdyttävä Katin hartaaseen toiveeseen, että Kalmaa kaikkine historioineen ja tyylikkäine inetriööreineen saisi arvoisensa uuden omistajan. Huokaus ja hyvästi.

6.9.2016