Oopperaviikon vilinää

Edelleen on pää vähän pyörällä. Elämään ei nyt tunnu juuri muuta mahtuvan kuin oopperakommentteja ja vierailuja. Myllykolun ansiosta tulee verestetyksi monia tuttavuuksia ja ystävyyssuhteita, kun täällä tai tapahtumapaikalla poikkeilevat puheille.

Eilen vapaapäivänä Sauli Tiilikainen ja Helena Juntunen perheineen vierailivat meillä Viehätyksessä. Helena ja Kim ilahduttivat vain pikaisesti pienen Topi-pojan kanssa, mutta Saulin kanssa jatkoimme Saavutukseen viralliselle visiitille. Totta puhuen Saavutuksessa ei koskaan olla virallisia, vaan sillanpääläisen rentoja, mutta olihan tämä Taatan roolihahmo arvokas käynti joka tapauksessa. Sani ja Otto Kuitunen isännöivät, ja Sauli ahmi autenttista atmosfääriä hirsiseinäisessä taiteilijahuvilassa. Ties mitä uusia vivahteita se tuo hänen tulkintaansa nyt viikonloppuna.

Yllä Sauli ja Marja tunnelmoivat Sillanpään keinutuolissa, alla ooppera-Taata tarkkailee innoittavaa maisemaa, joka avautuu mestarin entisestä työhuoneesta.

 

 

Savusaunassa pohdiskelimme sitten baritonin kanssa tätä produktiota ja sen vaiheita lähemmin ja syvemmin. Taiteilijoille nämä viikot Hämeenkyrössä ovat mitä ilmeisimmin merkinneet suurta ja myönteistä yllätystä. Maisemat ovat heitä hurmanneet, ihmiset ovat ylittäneet kaikki ystävällisyyden rajat ja itse ooppera on onnistunut yli rohkeimpien odotusten. Kelpasi siinä sitten saunoa tyynenä iltana sateen väleissä ja ottaa vähän olutta ja kiukaan alla paistunutta makkaraa.

Torstain esitys oli täynnä omia vieraita, joita kestitsimme niinikään täällä Viehätyksessä. Tuli vanha norssi ja luokkatoveri Lede Virranne, koulun futisjoukkueen tukipilari, joka pelasti monet vaaralliset tilanteet vartioimani maalin edustalla. Liisa-vaimonsa kanssa nauttivat oopperasta ja myös yllätyskäynnistä Maisemakahvilassa Saulin ryhmää tapaamassa. Oli myös toisen luokkatoverin Jaska Tahkolahden leski Pirjo seurueineen, ensikertalainen oopperassa kehui olevansa ja ihan näytti kelpaavan.

Tulivat Heksingin älyniekat opettajat, Tuula Uusi-Hallila ja Kati Solastie, joiden kanssa hetken muistimme joukosta poistunutta Kirsti Mäkistä. Olisi nyt saanut Kirsti vielä tähän saakka elää! Ja tuli Lahden legendaarinen opettaja Tuija Kakko Seppoineen, viipyivätkin iltamyöhään oopperaa analysoiden. Kiva kun ei tarvitse ihmisten väkinäisesti kiskoa itsestään kiiitoksia, vaan putoilevat ne vapaasti valloilleen.

Tässä on lomassa kutsuja, maanantaina oltiin Kristiinan päivillä Haavistoilla tuolla Mahnalan rannassa – mistäs muusta puhuttiin kuin oopperasta. Pertti on johtokunnan jäsen ja nettisivuston ansiokas pitäjä. Ja tänään avataan kohta Maija Palon tilataideteos tuossa Saavutuksen naapurissa, minkä jälkeen kiidän virittelemään yhtä oopperaryhmää Yrjölän mansikkatilalle. Myös kummipoikani Mikko tulee perheineen Myllykoluun ja poikkeaa meille Marjan hoitoon, kun minä painelen edelleen Siuroon Koski-Teatteriin ja Mailan jatkokutsuille, joten ilman ohjelmaa ei tämäkään rauhaisa lauantaipäivä tule sujumaan.

Edessä on kaksi kovaa esitystä. Vanhana auringon palvojana Taata on hoidellut säätkin priimakuntoon heti, kun oopperakausi alkoi. Näin jatkukoon.

29.7. 2017

PS Päivälleen 42 vuotta sitten pidettiin F. E. Sillanpään Seuran perustava tilaisuus Saavutuksessa. Oli Olli Kuitusen nimipäivä, jota valikoitu seurue juhlisti laajalla mansikkatuokkosella. Silloinen menestysnäytelmämme Töllinmäen tohtori innosti tähän tempaukseen. Meidät oli vasta vihitty Elinan kanssa, joka näytteli Siikriä Myllykolussa. Näitä muistelin meillä Helena Juntuselle, jonka suurenmoista Siikriä saan ihastuneena ja pala kurkussa tänä kesänä seurata.