Aino-gaalan dramatiikkaa

 

Aino-gaalassa valittiin vuoden parhaita oopperasaavutuksia Aleksanterin teatterissa. Tilaisuus oli laatuaan ensimmäinen. Kuvassa Tuuli Takala, vuoden naissolisti.

Kaunis Angelika Klas ja letkeä Sauli Tiilikainen juonsivat, oli aarioita ja maistiaisia, jaettiin hienoja Aino-patsaita. Näitä pikku-oscareita kehitellään vähän joka alalla. Palkittuja kategorioita oli toistakymmentä, mutta ei yhtään säveltäjille, libretisteistä nyt puhumattakaan. Miksiköhän?

Arvokkain oli Ilkka Kuusistolle myönnetty elämäntyö-Aino, todella ansaittu. Ilkka kertoi huiman oopperahistoriallisen tarinan 5-vuotiaana tässä talossa näkemästään Parsifalista, pääroolissa Alfons Almi. Siinä oopperan kummitus paikalla viuhahti.

Oopperoita on tehty huomattava määrä, kotimaisia kantaesityksiäkin 14, joten Ooppera boxin johtajan Ville Salosen huoli oopperan tulevaisuudesta oli lievästi sanoen liioiteltu. Meidän Sillanpää-oopperakin siellä keikkui kärkijoukossa, mutta eipä tullut palkituksi. Waltteri sentään valittiin vuoden ilmiöksi, syystä kyllä.

Jalasjärven Satu Sammosta voitti yleisöäänestyksen vuoden oopperasta. Siellä on ollut aktiivisia äänestäjiä. Esityksestä emme olleet koskaan kuulleet mitään. Mutta nytpä kuultiin! Oopperan tekijä Joose Tammelin esiintyi reteässä nousukunnossa  ja piti tolkuttoman puheen, missä haukkui helsinkiläiset, etelän median, Lilli Paasikiven ja Yleisradion ja kävi sen jälkeen juontaja Tiilikaista rinnuksista. Sauli onneksi pelasti tilanteen tyylikkäästi.

Kuten Tiia Louste naulakolla naureskeli, pitkään luulimme, että se oli järjestetty juttu, mutta nytpä nähtiin aito reality-performanssi vanhan teatterin lavalla. Luvalla sanoen lähenteli pientä skandaalia, mutta pohojalaasilta on totuttu odottamaan kaikenmoista uhoa ja tempausta.

Lisää draamaa oli väliajalla, kun eräs katsoja oli menehtyä kaaduttuaan pahasti, mutta valpas lääkäri yleisön joukosta elvytti sen verran, että ambulanssimiehet saivat potilaan hoitoon. Kaikkea voi sattua oopperan tiimoilta, eikä ainut dramatiikka rajoitu lavalle.

Sillanpään Seuraa edustivat Pertti ja Kristiina Haavisto sekä Hämeenkyröstä tullut Vilja Pylsy. Kiva oli tavata Marja Sumari, Saulin puoliso, ja kiitellä syksyn parhaista bailuista.

Sitten vaan uuteen oopperakauteen. Jäämme jännäämään tuleeko Aino-gaalasta kestävä perinne. Aihetta olisi.

14.1. 2018