Julkkareissa ja taidenäyttelyssä

Jukka Rislakin muistelmissa on mainio alku. Hänellä on hyvää lakonista huumoria ja leikkaavaa ironiaa, elävää sukuhistoriaa ja muistoja lapsuusvuosilta, jotka ovat meillä yhteisiä: kuulumme siihen onnelliseen ikäpolveen, joka sai syntyä rauhan vuonna 1945.

Teos Mullistusten mies julkistettiin eilen Otavassa. Veli-Pekka Leppänen (kuvassa vas.) haastatteli tekijää toimittajan melko kapeasta kulmasta, mutta eihän lyhyeen esittelyyn paljon mahdukaan. Eikä Jukkakaan ole mikään lörpöttelijä. Kirjasta asiat aukenevat. Jämsän poliittinen henkilöhistoria alkaa siitä hahmottua ja myöhemmin maailman tapahtumat. Jukka on näitä vaiheita ennenkin käsitellyt, tässä avarammin. Palaan kun olen lukenut pitemmälle.

Anja Salokannel antoi hyvän viitteen Kiantoon Tuuloksessa, ja Jussia onnittelin komeasta tittelistä: hän on Virossa virallisesti ”klassikkojen mies”. Kuvassa komeilemme, me klassikkojen miehet. Ja nyt vasta kuulin, kuinka Emmy Martin oli toiminut aikanaan Annan ja Jukan puhenaisena. Jukan jyhkeä ujous tulee muistelmissa hyvin esiin.

Kävelimme Otavasta Annankatua Kalevankadulle ja pujahdimme Galleria Duettoon, missä oli näytillä Inari Krohnin uutta taidetta. Matkatuomisia Toscanasta, valoa ja aurinkoa, vuoria ja kaupunkikuvia. Joihinkin kumpuileviin vuorikuviin teki heti mieli lähteä vaeltamaan. Ihastuimme niihin sekä pieniin tutkielmiin avautuvasta keväästä, joka kohta on edessä. Se yksi jonglööri portilla jäi mieleen. Näitä on käytävä uudelleen rauhassa katsomassa.

Oli vanhan Liisankadun henkeä, kun tuttu piiri kokoontui: Salokanteleitten lisäksi tapasimme tietysti itse taiteilijan, Pertti Lassilan ja Leena Krohnin, muista puhumatta. Nämä vernissaukset ovat etupäässä sosiaalisia tapahtumia, sinällään oikein hauskoja. Onnitelut Inarille!

 

 

Kun viisi päivää viihdyin maalla ja joka päivä ennätin jopa suksille, tämä sivistynyt kaupunkielämä maistuu taas taivaalliselta. Kohta kävelen Kappeliin päivittämään asioita pitkähköstä aikaa Juha Vakkurin kanssa, ja kaikenlaista on edessä päin. Ja elokuvasota sen kun riehuu, jännitykselllä odotamme huomista Jussi-gaalaa ja sen uusia repäisyjä. Viheltääkö vihaiset naiset tuntemattomat sotilaat ulos sieltä.

22.3. 2108