Ihania leidejä ja tulisia matseja

Sosiaalinen elämä ja jalkapallo ovat syöneet aikamme. Lisäksi olen värkkäillyt Kiannon nootteja. Siinä riitti puuhaa eiliseen saakka, mutta nyt olen vapaa.

Don Osmon jälkeen pihaamme pärähti musta auto ja kaksi vaaleaa leidiä. He tulivat jokseenkin suoraan Uudesta Seelannista. Heidän kanssaan vierähti kolme iloista päivää ja pitkää iltaa. Toinen, Lorraine on Marjan vanha ystävätär hänen entisestä elämästään. Uusi tapaaminen oli mitä sydämellisin. Lorrainen matkakumppani Jan on eläkkeellä oleva opettaja, hyvin perillä kirjallisuudesta. Vierailun jälkeen hän on entistä paremmin perillä, ainakin Sillanpäästä.,

Englanti-Kolumbia ottelusta tuli päivien ehdoton kohokohta. Lorraine on syntyperäinen britti, jonka avioliitto heitti nuorena Suomeen ja eron jälkeen takaisin Englantiin ja Uuteen Seelantiin. Sain olla galanttina seurustelu-upseerina. Kaikki kannatimme kiivaasti  Englantia, joka voitti veret seisauttavan rankkarikisan. Voitte arvata, että Viehätyksen uumenista huuto kaikui sekä englanniksi että suomeksi.

Leidit käytettiin tietysti Myllykolussa, mistä oli vähän iloa – emme päässeet edes sisään, sillä joku on konnamaisesti mennyt vaihtamaan museon lukon! 40 vuotta olen opastanut omilla avaimillani, mutta nyt sekin tyssäsi. Katselimme kumminkin idyllistä oopperanäyttämöä, joka ei tyhjänä tehnyt leideihin suurta vaikutusta. Savusaunankin lämmitin, ja he voittivat syvän epäluulonsa ja lopulta nauttivat sydämensä pohjasta, pulahtivat kylmään järveenkin. Yhden päivän he shoppailivat onnellisina Tampereella. Tällaiset vierailut verryttävät mieltä ja kieltä.

Mitähän muuta on tapahtunut. Omaa väkeä on asustanut koko ajan rannalla Huvituksessa ja lapset pyörineet iloisesti täälläkin päivittäin. Pyrähdin Helsinkiin, missä Jouni Harala kuvasi minua puoli päivää. Ammattimies asialla, Kiantoon virittäydytään. Poseeraaminen käy työstä, kuten totesimme syksyn muistelmakirjailijan Pekka Tarkan kanssa. Hän valmistautuu elämänsä julkkiskampanjaan, uudessa Kuukausiliitteessä on hyvä alku.

Kaikesta huomaamme, ettemme ehtineet edes Sastamalaan Vanhan kirjallisuuden päiville. Ehkä ensimmäistä kertaa pariinkymmeneen vuoteen ne jäivät väliin. Osuuteni ohjelmajohtajana on ohi. Kommentteja olemme kuulleet. Hauska kun edes kaivataan.

Eiliset matsit sujuivat onneksi ilman jatkoaikoja ja rankkareita. Aikanamme ammuimme rankkareita Kyröskosken kentällä Pitkon ja kumppaneiden kanssa. Ammuin omani yleensä ohi tai yli, en koskaan keskelle. Niitä oli vaikea torjua. Sitten Pitko ei pitänyt huumoristani, ja kisat oli pakko lopettaa, onneksi. Pikkusormi on vieläkin vinossa rajun heittäytymisen seurauksena.

Tänään on 11. hääpäivämme. Aamulla yllätin Marjan positiivisesti. Rakkaus roihuaa! Iltapäivällä menemme Matti Pulkkisen 55-vuotispäiville Tampereen Pajasaareen ja menetämme kaksi jännää matsia, mutta toivottavasti korvaus on yltäkylläinen. Kumpaa kannattaisimme, Ruotsia vai Englantia? Vaikea valinta. Erityissuosikkini on edelleen Kroatia, jota veikkasin kärkikolmikkoon. Marjan lemppari Ranska pysyy myös mukana.  Ehkä jompikumpi meistä voittaa veikkauksen, sillä toisten suosikit, Brasiliat ja Argentiinat ovat pudonneet, kuten Portugalikin. Niin  sammui tiet tähtiin. Jalkapallo on maailman hurmaavin hulluus. Näinä päivinä se valtaa mielemme kokonaan.

7.7.2018