Trumpin ja Putinin pallopeli

 

Kaikki kommentit on kerrottu. Huipputapaamisesta voittajina selvisivät Helsinki, Niinistö ja Finlandiatalon saunat. Siinä ohessa puheltiin jotain epäolennaisuuksia ydinaseista ja Syyriasta ja vaalisekoilusta. Mediapeli kallistui hienoisesti Putinin hyväksi. Pallo jäi Melania Trumpille.

Valloissa tosin raivotaan Trumpin töräytyksistä, joilla hän veljeili Volodjan kanssa ja luotti tämän sanaan enemmän kuin omiin salapoliiseihin.  Luottaa viholliseen! Onhan se ennenkuulumatonta. Kylmenneiden suhteiden lämmittelyssäkin on siis rajansa.

Jalkapallosta saatiin selvemmät tulokset kuin maailmanpolitiikan mittelöstä. Venäjä juhlii hienosti hoidettuja kisojaan. Voisiko jalkapalloa käyttää enemmänkin eri valtioiden välisten erimielisyyksien ratkaisemiseen? Idea ei ole uusi, mutta toistaiseksi tosimielessä koettelematon. Millaisen miehistön Putin ja Trump kokoaisivat, toimisivatko itse valmentajina? Vai kärkihyökkääjinä?

Mutta kaikki satoi meillä laariin, kuten René Nyberg juuri radiossa tiivisti. Suomi kylpi suosion säteissä. Ei pidä silti liioitella, varoittaa puolestaan Vanhanen. Ei nyt tehrä tästä liikaa numeroo. Meillä ollaan aina sillain pikkusen alakantissa.

Paraniko maailmanrauha? Tauno oli sitä mieltä, että taisi vähän parantua ja aika rauhallista on ollut näihinkin saakka täällä Hämeenkyrön tanhuvilla. Maailma ei elämää ole suuremmin sekoitellut sitten sotavuosien. Uusia ei ole näköpiirissä.

Mainio oli muuten tuo nobelisti Bengt Holmströmin paradoksi, että Trumpin rehellinen epärehellisyys vaikuttaa aidommalta kuin muiden poliitikkojen epärehellinen (näennäinen) rehellisyys. Saskan tekemässä haastattelussa (HS sunnuntaina) oli muitakin osuvia havaintoja, esimerkiksi se, että demokraattinen läpinäkyvyys haittaa suurten asioiden valmistelua, koska jatkuva tarkkailu hermostuttaa politiikkoja ja virkamiehiä, joiden työ muuttuu tempoilevaksi ja teho katoaa. Paras esimerkki tietysti sote, joka olisi jo tehty ja voimassa ilman median ja kaiken kansan jatkuvaa päällehöökäilyä.

Radion säätiedotus ilmoittaa lähipäiviksi ”erittäin tukalaa hellettä”, Lapissa vain ”tukalaa”. Miten on suhtauduttava meidän, joille helle ei ole tukalaa, vaan ihanaa. Emmekö mahdu lainkaan säätiedotusten arvioihin? Valitettavasti jotkut jopa kuolevat helteellä, mutta niin tapahtunee muillakin ilmanaloilla. Tietysti on kaunista, että kärsivä kansanosa hallitsee kohderyhmänä säätiedotusta.

Toivotan mahdollisimman monille ihania, pitkään jatkuvia helteitä.

17.7. 2018