Uusi vuosi puraisee

Maila toivottaa iloja alkavalle vuodelle.

Aamulla kävelyllä Sikomäen ympäri. Ei ketään missään. Koko kylä nuokkuu. Räntää vihmoi, puhtaan harmaa maisema. Tämä on vuoden ensimmäinen päivä.

Eilen Siurossa pianisti Mailan bileissä, hauskassa hirsiseinäisessä huvilassaan. Sekoitus erilaista väkeä, rovastia, professoria, laulajaa, näyttelijää, antiikkikauppiasta, lausujaa, toimittajaa, juristia jos ketäkin. Ohjelmaa kuten hyvissä juhlissa, yhteislaulua, virrenveisuuta, juomalaulu pöydässä: ”Voimalla seitsemän miehen”. Sulavaa sipulisoppaa a la Matti ja Pekka. Sitten Sinan runo, Aijan laulu, Mailan säestys. Emäntä ampui yhden (1) raketin parvekkeelta, sille hurrattiin.

Oli kiintoisaa puhella pitkästä aikaa sisätautien professorin Amos Pasternackin kanssa. Aikanaan hän veti yliopistossa Taide ja taudit -seminaaria, jossa kävin pari kertaa alustamassa. Surkuttelimme yliopistouudistusta, jossa humanistit joutuvat taistelemaan insinöörejä vastaan. Helppo arvata kuinka käy. Muistelimme viimeistä veteraania Antti Eskolaa, joka jaksoi panna kampoihin kaikessa. Sivusimme Amoksen seuraajan Jukka Mustosen tautikirjaa, johon on kerätty sitaatteja kirjallisuudesta. Sain velvoitteen lukea Amos Ozin romaanin Juudas. Paheksuimme Ruotsin Akatemiaa, joka on sössinyt paitsi maineensa myös viimeisen mahdollisuuden palkita Oz Nobelilla. Lisäksi puhetta teatteritaiteen vanhoista ja uusista taudeista, johon taiteilija Piepponen pontevasti osallistui.

Hyvillä mielin ja hitaasti heräiltiin siis uuteen vuoteen. Prsidentti Niinistön puhe oli hyvä, jäntevä, kielellisestikin ansiokas. Alun vastaparit – ensimmäisen maailmansodan rauha kontra keltaliivit Riemukaarella – oli iskevä. Tyyli sitten leppeytyi. Ääriliikkeitä varokaamme, vihapuheita kaihtakaamme, yhteen hiileen puhaltakaamme. Superlatiivi Suomesta maailman demokraattisimpana ja vapaimpana maana oli aika innoittunut. Siihen on ainakin pyrittävä.

Ja sitten sama Niinistö vilahti heti perään kaksi kertaa aitiossa kuuntelemassa Wienin Uudenvuoden konserttia. Ehtiväinen mies. Kapellimestari uusi, ohjelmisto pääosin entistä.  Aina sitä on kuunneltava ja katseltava, eurooppalaisten sivistynyttä rentoutta ihailtava.

Ensimmäinen päivä menee mietiskelyssä. Kaikkea tuli luettua. Yhtään Ozin romaania ei olekaan täällä, olisiko Helsingissä? Katselin tv-leffaa Yksin Berliinissä, sitten nousi myrsky. Sähköt katkesi kahteen kertaan, mutta elokuva saatiin jotakuinkin loppuun. Sängyssä lueskelua, sekin katkonaista. Kynttilää ja taskulamppua tarvittiin. Rauhoittavaa nukahtaa pimeyteen ja myrskyn mylvinään.

Vuoden ensimmäinen kävijä oli Tauno, ioka toi aamulla Hesarin. Ihailimme Marjan koristamaa kaunista kuusta. Nyt lumiaura murisee jo pihassa. Vuoden ensimmäinen yhteydenotto: Kauno soitti teatteriasioissa. Kaikenlaista kehitellään.

Vuosi 2019 on hyvin sisällä, edessä puhtaana ja melkein alkamattomana. Tehdääs jotain ihmeellistä, aikaa on 364 päivää. Kohennetaan vaikka kuntoa aluksi ja koetetaan huomioida lähimmäisiä. Kyllä muu sitten lutviutuu.

Aapelin päivänä 2019, kotona taas emäntä iloitsee, myrsky ei horjuta.