Oikeita oivalluksia

 

Ympäristöaktivistit yhteisellä asialla. Vasemman puoleinen kuvassa on vakuuttavampi.

Antti-setä lähetti SDP:n kokouksesta terveisiä Gretalle Ruotsiin: et ole yksin! Heti perään Antti-setä otti kantaa ympäristöömme vastustamalla jyrkästi kotimaista lihaveroa. Mutta nekin olivat vain sanoja. Oikeita ympäristötekoja odotamme Antti-sedältä.

Valtteri Bottas ei ilmeisesti tiedä, mitä slangissa merkitsee ”viikseen vetäminen”. HBL:n mukaan hän sanoikin ”Kiss my ass”. Ehkä Aristoteleen kantapää selvittää tätä visaista terminologiaa kuskille ja muillekin.

Kaisan ohilaukaukset ovat uusi kansanmurhe. Lauri Markkanenkin heitteli koreja löysästi. Bottas on nyt ainoa suomalaisvoittaja kilpa-areenoilla. Ei kai kuluneen kauden jälkeen auta muu kuin tehdä formula-ajoista oikea kansanurheilu. Formularatoja joka kuntaan ja kunnon autot lukiolaisille heti yo-kirjoitusten jälkeen!

Pyhäpäivän taidekävelyllä nähtyä: vanhuuden vavahduttavia kuvia ja Paavo Westerbergin runollisia valintoja HAM:issa, Paul Osipowin voimakkaita värihehtaareita ja tasapainoisia alastonkuvia Taidehallissa sekä Iiu Susirajan rehellisiä pelleilyselfieitä Kiasmassa. HAM esitti taidetta, Taidehalli Paulin taitoa, Kiasma pitää linjansa: siellä pettyy aina.

Antti A. suositteli elokuvaa Oliver Hawkista erittäin mielenkiintoisena. Nyt-liitteen mukaan esitys Orionissa sunnuntai-iltana, sinne reippailin räntäsateessa. Perillä ilmeni, että siellä olikin toinen leffa. Haloo Orion, ote lipsuu, kun Kavi lähti. Terästäytykää!

Kotimaiset rikostarinat ovat vangitsevaa viihdettä, katselen niitä uusintoinakin. Niistä oppii tuntemaan suomalaisen pahuuden olemuksen. Arman on sopivan synkeä johdattaja, poliisit  koruttomia kertojia. Mitä kaikkea kihisee ihan lähellämme, tällä vuosituhannella.

Saima Harmaja sai valtaisan huomion Hesarissa. Näin vaikuttaa naisliike. Viime vuosisadalla hänet sivuutettiin liikuttavana, mutta sovinnaisena tyttörunoilijana. Onkohan Päivi Istalan, Suvi Aholan ja Ritva Ylösen yllyttämänä oikein ruvettava lukemaan Harmajaa? Vai vetääkö naaman harmajaksi?

Uhkaavasti lähenevät vaalit saavat draamallista esimerkkiä tanskalaisesta tv-sarjasta Vallan linnake, joka juuri on sopivasti uusittu. Erinomaista tekoa, älykkäästi ja keskitetysti toteutettu. Siitä puuttuu meille tuttu kansallinen itseruoskinta.

Viron vaaleista taidan mennä kuulemaan analyysiä illalla maan lähetystöön, niistä myöhemmin, jos aihetta ilmenee.

Näkyvä ympäristöteko on tehtykin Israelissa, istutettu metsiä aavikolle. Kääntääkö niiden artistien päitä, jotka protestoivat euroviisuja siinä maassa? Tuskinpa vaan. Poliittisen sorron ja mielipidevainon vuoksi pitäisi kieltää kaikki kisat kaikissa maissa. Suomessakin SS-miehet olivat mukana, kun neljä juutalaista ammuttiin.

Jos ympäristötekoja tosissaan vaaditaan, yksi näkyvä esimerkki olisi formulasirkuksen lopettaminen ilmastoa rasittavana. Mikä vastalauseiden myrsky seuraisikaan kaikilta valistuneilta tahoilta! Mitä ei voi tehdä, siitä on vaiettava.

18.3. 2019