Viron kiperät neuvottelut

 

Naisvaltiaita naapurissa, presidentti Kersti Kaljulaid ja pääministeriehdokas Kaja Kallas. 

 

Virossa on kiinnostava tilanne. Toimittaja Heikki Hakala valaisi hallitusneuvottelujen hankaluuksia esitelmässään Viron instituutin ystävien vuosikokouksessa lähetystössä eilen.

Aluksi kaikki oli selvää. Oikeistolainen Reformipuolue voitti vaalit Kaja Kallaksen johdolla, sai eniten paikkoja ja puheenjohtajan henkilökohtainen äänimäärä oli muhkea. Ei muuta kuin hallitusta muodostamaan.

Sepä ei ollutkaan niin yksinkertaista. Reformilla oli kolmekin toimivaa hallitusvaihtoehtoa. Mutta Kallas teki kaiketi kokemattomuuttaan joitain virheliikkeitä ja suututti muut puolueet. Seurauksena Keskustan eroava pääministeri Jüri Ratas ryhtyikin puuhaamaan omaa hallitusta ilman Reformia, kumppaneinaan konservatiivinen Isänmaa ja maahanmuuttovastainen populistipuolue Ekre. Yllättävä komibinaatio on reväyttänyt politiikan seuraajien silmät ymmyrkäisiksi.

Tuuli puhaltaa vahvasti maahanmuuttoa vastaan. Virossa käytetään suorempaa kieltä kuin Suomessa, mustaihoisille näytetään suoralta kädeltä ovea. Paradoksi on siinä, että Virossa on erittäin vähän maahanmuuttajia eikä suurta virtausta odotetakaan. Maata halutaan hoitaa oman väen voimin, vaikka parhaimmistoa virtaa puolestaan ulkomaille.

Uusi neuvotteluyritys on jakanut perinteisen Keskustapuolueen kahtia, sillä venäläisväestö vastustaa kolmen puolueen yhdistelmää. Venäläiset eivät halua yhteistyötä Ekren kanssa. Edgar Savisaaren vanha luomus on hajoamassa, yleensähän venäläiset ovat luottaneet Keskustaan.

Toisaalta presidentti Kersti Kaljulaid on ilmoittanut antavansa hallituksen muodostustehtävän ilman muuta vaalien voittajalle Kaja Kallakselle.  Virossa toimitaan kuten meillä ennen: presidentti nimeää pääministeriehdokkaan, suurimman puolueen automaatiota ei ole. Tilanne on kaikin tavoin avoin. Voi tulla mutkikasta kuin Ruotsissa, mutta tuskin yhtä pitkällistä. Virolaiset ovat äkkinäisiä käänteissään.

Nuoret naiset saavat nyt siellä panna parastaan. Näin Minna Canthin päivänä huomattakoon, että naisilla voi olla pian ylivalta Virossa.  Samalla vahvat miehet juonittelevat naiskaksikkoa kumoon. Tasa-arvossa lienee vielä puutteita.  Canthilla oli kanttia, häneen on vielä palattava, kunhan juhlapöly vähän laskeutuu.

19.3. 2019