Kustaan päivänä

Parlamentarismi on jännää. Ensin mennään neljä vuotta kiivaasti yhteen suuntaan ja sitten huomataan, ettei tää ollutkaan kiva suunta. Talous tosin saatiin kansan kärsimyksillä kuntoon. Huomattiin, että nyt olisi varaa jaellakin. Lähdetään päättävästi päinvastaiseen suuntaan. Keskeinen joukkue, joka johti edellistä yritystä, huomaa että uusi suunta onkin yhtä hyvä tai kivempikin kuin edellinen.

Juha Sipilä sanoi kauden alussa, että häntä voi potkaista polveen, jos hänestä tulee oikea poliitikko. Kyllä nyt voisi ainakin sääreen vähän kolhaista, niin notkeita pyörähdyksiä tämä talouspolitiikan taituri on viime aikoina tehnyt. Kepu pärjää aina.

Verenkierto on terveellistä, ja hauska nähdä millaisiin toimiin Rinne ykkönen ryhtyy käytännössä. Saadaanko työllisyysprosentti kohoamaan, josta on tullut hallituksia kirittävä keskeinen mittari. Seuraamme kehitystä takapenkkiläisten kanssa täältä omenapuun alta.

(Pannaan tähän nyt hyvin vaatetettu istunto, kun edellinen keveämpi kuva synnytti jutun Iltikseen ja yli 60 000 klikkausta.)

Työllisyysprosentin veroinen johtokriteeri on sukupuoli ja erityisesti naiseus. Samalla kun kahden sukupuolen systeemistä pyritään eri variaatioin eroon ja sukupuolettomuus on nouseva suunta, politiikassa edelleen vannotaan tarkasti oikean sukupuolen nimiin. Nainen on valttia, ja hallituksen enemmistö sekä Eu-komissaari luojan kiitos nyt oikean etumerkkisiä.

Kävimme kesäisessä Helsingissä, missä Eliten eteisessä vihittiin käyttöön kirjahylly. Ei mikä hyvänsä hylly, vaan Mika Waltarin teosten kattava kokoelma. Kun Waltari-seuran entinen puheenjohtaja Anneli Kalajoki yllättäen kuoli, hänen tyttärensä lahjoittivat Annelin kokoelman tältä osin seuralle. Kun seuralla ei ole omaa toimitilaa, sitä tarjottiin ensin Töölön kirjastolle, missä on Waltari-salikin. Kun sen tyhjille valkeille seinille ei kirjallinen lisä sopinut, kulttuuriravintola Elite otti ilomielin lahjoituksen vastaan.

Sehän sopii oikein hyvin. Waltari harrasti kohtalaisen uutterasti Elitessä käyntejä, koska se on lähellä hänen Tunturikadun kotiaan. Muistomerkin siimeksessä on nyt kelpo kirjasto, sopii siitä siepata luettavaa ryyppyjen lomaan. Sitä paitsi Eliten terassi on kaupungin paras, kodikkaan lehtevä kohtauspaikka, jossa puheet lentelevät pöydästä toiseen.

Nyt puuttuu enää se Waltarin kotimuseo, joka on toivorikkaasti jo tekeillä. Eiköhän syksyyn mennessä jotain tapahdu. Näin Töölö kunnioittaa kuvaajaansa.

Helle hehkuu ja järvi kutsuu, samoin tuttu lukutuoli omenapuun alla.  Pari kirjallista suunnitelmaa on vireillä, niitä pikkuhiljaa lykin eteenpäin sikäli kun näiltä luonnon ihmeiltä maltan. Ennen kylvettiin perunat tänä päivänä, nyt lykkää jo pitkää vartta.

Savusaunakausi on alkanut! Sen käsitti väärin ystävämme mustarastas, joka yritti rakentaa pesää räppänään. Sinänsä ihanteellinen paikka, mutta näissä oloissa käyttökelvoton. Pahoittelemme.

6.6. 2019