Liian suuria johtajia

 

Matti oli hyvässä vedossa kahden ison leikkauksen jälkeen ja piti kiintoisan alustuksen aikamme turbulensseista. Maailma kolminapaistuu, kaikki on liikkeessä ja tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa. Täällä lintukodossa hyristelemme toistaiseksi turvassa. Ei Putin meitä eikä länsi-Eurooppaa uhkaa, sen Mattikin vahvisti. Venäjä hakee uusia asemia Lähi-idässä. Sillä ei ole uusiutuvaa teollisuutta, sen idea on laajeneminen, kuten sanoi jo Mauno Koivisto. Kiinan kortit katsotaan, mutta Trump voi jo loppuviikosta sekoittaa kaiken. Elämme kiinnostavia aikoja.

Meillähän on huolen aiheena se, että presidentti Niinistö on liian suosittu! Se tietysti synkistää demokraattista mainettamme maailmalla. Muuan tyyppi, taisi olla ekonomisti Heikki Pursiainen, lausui Kulttuuriykkösen radiokeskustelussa ihmettelynsä sen johdosta, että joku sisämaan harmaa juristi, jolla sattuu olemaan mitali rinnassa, kerää tällaisen kansansuosion. Eipä tullut mieleen,  että juristi on tehnyt hyvää työtä presidenttinä. Muistuttikin design-lehden päätoimittaja kohta, että miehellä on myös tyylikäs nuori vaimo, pieni poika ja koira. Nehän ovat vahvan johtajan tärkeimmät valttikortit?

Mitä sekoilevampaa on demokraattinen asiain hoito vaikkapa Italiassa, Espanjassa, ailahdellen Ranskassa ja pian Saksassakin Merkelin jälkeen, en näe vahvaa johtajaa kovinkaan suurena uhkana maanosamme kehitykselle.

Muuten, samassa Kulttuuriykkösessä pohdittiin 1920-luvun iloista aikaa verrattuna pian alkavan 2020-luvun näkymiin. Kosmologi Enqvist, yleensä järkevä mies, riehaantui mustaamaan vanhan 20-luvun mainetta fascistien marsseilla, Hitlerin ja Mussolinin valtaannousulla ym.  Mussolini marssi Roomaan 1922, mutta Hitler nousi valtaan kymmenen vuotta myöhemmin. Kaikkea ei voi panna diktaattorien niskoille.  Tulenkantajilla oli monesti ihan hauskaa Helsingissä ja Pariisissa. Kuinka sanoikaan Waltari: ”Ken ei ole ollut Pariisissa 1920-luvulla, ei tiedä mitä vapaus on.”

Nyt tiedämme asiasta vielä vähemmän. Muiden vapauksien ohessa sananvapaus kuristuu. Lait ja säännöt, korrekti käytös ja suppuun menevä suu ovat tämän ajan tunnusmerkkejä. Samalla paine purkautuu vihaisiin somepuheisiin.

Korkeimmalla oikeusviranomaisella on siis aikaa tutkia yhden kansanedustajan 15 vuotta vanhaa kirjoitusta ihan mahdollisena rikoksena. Siinä hän Raamattuun vedoten vastusti homoseksualismia ja loukkasi siis yhtä kansanryhmää. Poliisi on asian jo kertaalleen tutkinut ja katsonut syytteen aiheettomaksi. Johan on vanhan kirjoituksen tulkintaan käytetty aikaa, aivoja ja verovaroja. Samaan aikaan maassa jää tutkimatta suuri määrä todellisia rikoksia. Miten Mikko Paatero todistikaan: vain 10% omaisuusrikoksista pystytään selvittämään. Niin kai jos poliisi ja ylin viranomainen syynäävät tällaisia homojuttuja. Lisää poliisivoimia tarvitaan, koska kiistanalaisia juttujakin kirjoitetaan joka päivä lisää. Minne on karannut normaali järkikulta?

Ehdotan että saman tien kielletään koko Raamattu tai ainakin sen siteeraaminen missään tarkoituksessa. Siellähän on vaikka minkälaisia juttuja ja monia kansanryhmiä halvennetaan olan takaa. Jumala vihastuu milloin millekín joukolle ja jälki on hirveää. Yllytystä löytyy väkivaltaan ja vihan ilmaisuihin. Kiellettyjen kirjojen listalle vaan!

Ei ole Kalevalakaan putipuhdas arveluttavista aineksista. Louhi Pohjan akka on melko karkea ja häikäilemätön naissukupuolen edustaja ja antaa väärän kuvan yleensä pohjolan asukkaista. Ilmankos saamelaisia on aina sorrettu. Väinämöinen ansaitsee taannehtivat syytökset pedofiliasta ja sukupuolisesta ahdistelusta. Koko kansallinen kirjallisuutemme on käytävä läpi ja poistettava kohtaukset, joista voi koitua yllytystä mustalaisia, savolaisia tai turkulaisia vastaan. Stadin spurgut on usein kuvattu liian räikeässä valossa ottamatta huomioon heidän sosiaalisen asemansa alentumiseen johtuvia yhteiskunnallisia syitä.

Joku vahva oikeusviranomainen tähän tarvittaisiin, joka viheltäisi pelin poikki. Rajansa uskovaistenkin vainolla. Jospa tutkittaisiin välillä vaihteeksi yhtä suurella huolella taparikollisia, veronkiertäjiä ja mottoripyöräjengejä.