Ihmeellistä suvijuhlaa

Tänä juhannuksena ei kaikki ole kohdillaan. Ensinnäkin sää on kohtuuttoman kaunis ja lämmin.  Toiseksi kuivuus ja kiellot estävät kokon polttamisen (ellei halua virkavallan luisevan kouran vierailua, mistä myös on kokemusta). Ja kolmanneksi juhannus on edelleen kalendaarisesti väärällä paikalla. Miksi joulu saa olla kohdillaan, mutta juhannus ei?

Kokko on aina  ollut juhannuksemme keskeinen kohotus, jonka merkitystä ei voi yliarvioida. Neljäkymmentä suvea olen sen rakentanut ja polttanut, oli sää mikä hyvänsä. Nyt on taivuttava vahvempien virkavoimien edessä. Makterna, murisi Strindberg.

Mutta näillä mennään ja sillä hyvä. Kaikki mahdollisuudet unelmanomaiseen juhlaan ovat silti edelleen olemassa. Kun vaan nyt saisi tästä kaiken irti!

Kuka haluaisi nyt hikoilla EU:n huippukokouksessa, käsi ylös! Keskustelemassa siitä, millä miljardimäärällä Eurooppaa nostetaan ylös kanveesista. Voisiko olla karmeampaa tapaa viettää juhannusta, jota tosin valtaosa maanosan asukkaista ei ylipäänsä vietäkään. Eikö vanha Pohjola pysty estämään juhannuksensa pilaamista kokouksella, joka hyvin voitaisiin pitää myöhemminkin. Ennen sentään suven kohokohta rauhoitettiin.

Täällä ollaan siis entiseen verrattuna pikkuhissuksiin. Valmiina törröttävä kokkoryökäle kierretään kaukaa. Naapurimmekin lupasi olla räjäyttelemättä uudenvuoden rakettejaan tänä juhannuksena. Poliisille ja palomiehille (=pelastajille) toivotamme sopuisan rauhaisaa juhannusjuhlaa.

Mutta savusaunan lämmittämistä ei vielä ole kielletty, ja pannaan Huvituksen jatkuvalämmitteinen tuleen saman tien.  Rouva apuvoimineen rakentelee muhkean lounaspöydän pihanurmikolle. Lähinnä Marjan perhettä kertyy pöydän ympärille, lapsillani on muita menoja. Kaihtavat koronaa, pelkäävät tartuttavansa meitä riskinalaisia. Uusi grilli on hankittu puhki kuluneen tilalle Huvituksen terassille. Sahtimiehemme toi kympin pänikän toissapäivänä ja samalla kaksi tuoretta Pomarkun kuhaa. Jollei näillä nyt pärjätä niin sitten ei millään.

Olen aamuvarhain toiminut huoltomiehenä ja tyhjentänyt makit kahdesta rantamökistä, jotta vieraat paremmin viihtyvät. Ja rakennustyömaakin on hiljentynyt kunnioittamaan kesän herkimpiä hetkiä. Kaikki kunnossa, luonto pidättelee henkeä. Kuinka sanoikaan Sillanpää, suven syvin kuvaaja: ”Elää sinun pitää ja tajuta se, että sinä elät.”

Toivotan kaikille näitäkin rivejä tankkaaville mitä sykähdyttävintä sydänsuven juhlaa!

19.6. 2020