Pannaan hulinaksi

Aamu-tv heräsi jouluhorteesta oikeana päivänä. Sähköinen media näyttää taas ylivoimansa, painettua Hesaria ei tule eikä Aamulehtikään tiedä mitään USA:n kongressin tapahtumista. Verkkosivuilla vuodatetaan sitäkin enemmän. Parhaita olivat kuitenkin Tv1:n Mika Aaltolan ja Mäkeläisen sekä Benita Heiskasen ja Maria Annalan kommentit. Kanava oli valmistautunut ja valppeillaan.

Kenelle muulle tulee mieleen Berliinin valtiopäivätalon poltto 1933? Tilanne oli tietysti eri eivätkä tapahtumat vastaa toisiaan, mutta poliittisen porovokaation keinot ovat ihmeellisen vähän muuttuneet vajaassa sadassa vuodessa. Nyt on puhuttu kapinasta eikä syyttä. Trump tekee vaikuttavaa poliittista harakiriä. Tuskin voidaan hänelle laulaa, että kaunis muisto jää…

Sähäkät uutisaamut virkistävät ja saavat heti hereille. Meillä lisättiin joulunpyhien aikaista uutisointia, kun Romania teki vallanvaihdon  ja Ceausescu vaimoineen teloitettiin. Jospa USA:n vaalitulosta olisi alettu vahvistaa vuorokautta aikaisemmin, uusiksi olisi mennyt tv-kanavien loppiainen.

Työmarkkinat siirsivät loppiaisen 1973 lauantaiksi, ja onneksi se 1991 palasi taas omaksi arkipyhäkseen.  Työnantajat palautusta vastustivat. Heikki Tavela jyrisi tv:ssä ihmetyksensä siitä, että kun itäisen maat viisaat tulivat 2000 vuotta sitten Jeesus-lasta katsomaan, pitääkö työantajien vieläkin siitä maksaa! Nöyrästi maksavat, koska saivat joitakin kompensaatioita.

Pientä kansankiihotusta yritettiin meilläkin tv-sarjassa Sisäilmaa. Sinänsä hyvä idea karkasi absurdiksi yliampumiseksi. Yhteiskunnallinen satiiri ei osu maaliin, jos siihen mäiskitään niin paljon ylimääräistä tunnehyrskyä, että katsoja voi sen naureskellen sivuuttaa. Kun pohjalla kai oli kritiikki tehotyöllistämisen (aktiivimallin) ylikuormittavasta vaikutuksesta virkamiehiin, itse työtä asiakkaiden kanssa näytettiin minimaalisesti. Päähuomio kiinnittyi virkailijoiden omiin sekoiluihin, jotka irtosivat pääaiheesta. Sääli kovaa yritystä ja hyviä näyttelijöitä, ei tullut kunnon kapinan lietsontaa, vaan väkisin paisuteltu pannukakku.

Kärki keskustan innovoimaa aktiivimallia kohtaan huipentui Ievan polkan kansallispukuisena tanhuiluna! Olikohan tämä tosiaan tekijöiden käsitys älyllisestä ja osumatarkasta satiirista? Sitä paitsi se myöhästyi pari vuotta. Tuskin Te-toimistoissa tämän jälkeen pikkuruisiakaan kapinaliikkeitä syntyy saati kunnon mellakoita.

Amerikkalaiset ovat ylivoimaisia rähinöinnin taidoissa. Se tarjotaan siellä suorana tosi-tv:nä. Nyt on seurattava henkeä pidättäen, kuinka demokratian mallimaa selviää parin vuosisadan pahimmasta kolhusta. Mittasuhteet ovat erilaisia kuin toisessa parlamentarismin kultamaassa, missä pääministeri halusi tässä välillä jalkauttaa koko parlamentin, kun ei tullut sopua brexit-kiistoissa. Mielenkiintoisia aikoja todella eletään.

Eipä ole aikaa enempiä kirjoitella, kun on kuunneltava seuraavat uutiset. Parin viikon jälkeen nähdään ainutlaatuiset virkaanastujaiset kansalliskaartin valvonnassa. Missä luuraa silloin entinen presidentti, telkien takana?

7.1. 2021