Mikä juhannus

Se siitä tuli, kun juhannus on väärällä paikalla. Aamulla satoi että roikui. No aatoksi muutettu ilta oli sitä autuaampi. Ei voi olla valittamista.

Huvitti kun aamutelevisiossa päivittelivät keskiviikkona, että Viro ottaa varaslähdön juhannuksen vietossa. Kun siellä päinvastoin ollaan ihan oikeassa päiväjärjestyksessä, samoin Latviassa. Sivistysmaat eivät muuttele juhlia työmarkkinoiden mukaan. Tätä en näköjään väsy jankuttamasta.

Muuten sydänsuvi tarjosi parastaan. Oli ihmeellistä sytyttää pitkästä aikaa kokko oikein luvan kanssa! Tarkistin asian varmuuden vuoksi palolaitokselta. Toiseen kertaan en lähtisi kuittaamaan kokkoa Ikaalisten poliisilaitokselle. Eikä palokunnan ja poliisin vierailu rantaniityllä mitenkään kohota juhlatunnelmaa.

Mutta nyt siis kaikki hyvin, väkeäkin kertyi entiseen tapaan ja enemmänkin. Kuultiin runoa, puhuttiin asioita halki, paistettiin kepin nokassa makkaraa ja pistettiin lopuksi tanssiksi. Ei mitään puuttunut – paitsi tärkein: mummi, äiti ja rakkaimpani. Kaikki samassa ikimuistoisessa persoonassa. Oli selvittävä ilman, vaikka haikeaksi painui monen muunkin mieli. Ei säteilevin luontokaan voi kalleinta ihmistä korvata. Ei siihen auta savusauna eikä sahti, ohittamaton on syvän surun mahti.

Jalkapallo tuo hetkeksi lohdun ja unohduksen. Voit pariksi tunniksi sukeltaa pelin tiimellykseen. Olen mukana suuressa asiantuntijaveikkauksessa ja saavuttanut siinä harvinaisen aseman: olen pistelaskussa koko kolmikymmenpäisen joukon viimeisenä. Kysyy erityistä luovaa taitoa veikata aina väärin.

Muuten urheilupolitiikassa kukkii tuttu tekopyhyys. Jääkiekon kisat siirrettiin ryhdikkäästi pois Valko-Venäjältä, mutta kukaan ei inahdakaan siitä, että jalkapalloa pelataan Pietarissa. Muistelen että näiden kahden maan johtajilla on melko vankka yhteisymmärrys, ja kummassakin vainotaan oppositiota kovin ottein. Mutta johdonmukaisuus asustaa vain ahtaissa aivoissa, totesi muinoin jo Egon Friedell.

Itse matsit ovat mukavia, mutta vähän liian pitkiä, varsinkin jos täytyy selvittää useampi samana iltana. Eihän kesäiltaa ole luotu television ääressä istumista varten! Ja nyt on vielä Tokion kisat tulossa, ellei niitä viime hetkillä peruta. Urheilu on mainio viihdemuoto, mutta liika on liikaa.

Rakastettava, yksinäinen, kuumatunteinen juhannus. Läheisiä ihmisiä on talossa ja rannalla, mieli silti apea. On herkuteltu siikaa, lohta ja paellaa, uitu ja saunottu, laulettu ja naurettu. Kohta soudellaan vielä Törmälle, ihanien elämysten hirsihuvilaan aterioimaan. Mutta mikään ei lievitä mielen särkyä. Laskettava pian tämäkin viiltävä juhla lakastuvien muistojen joukkoon.

Siirrettynä juhannuksena 2021