Maata puolustamassa

Rantasaunassa vielä kerran, mutta mustaan veteen en uskaltautunut. Pätkin myrskyssä kaatuneen koivun. Tyttöjen kanssa ollaan maakartanoa katsastamassa, kaikki niin hyvin kuin kohdallaan. Entiset tilukset jokseenkin myyty. Voi kuvitella elävänsä vanhassa venäläisessä romaanissa.

Poikani nelikymppisiä vietettiin Tampereella. Kaupunki on niin pontevasti muuttunut, ettei sitä kohta enää tunnista. Mutta Vilhon mielestä kaikki on hienoa, liputkin on jo hankkinut Nokia-arenan avausotteluun Ilves-Tappara. Hyvä kun Mansessa menee hyvin ja kovaa.

Naapurissa kävin tervehtimässä Hilkkaa ja Taunoa ja kuulin kaikkia olennaiset uutiset kyliltä ja pitäjältä. Samaa mieltä olimme siitä, että Koskilinnan kohtaloon yritettiin puuttua liian myöhään. Mitä seuraavaksi? Pannaanko koko Hämeenkyröä myyntikuntoon, jotta ohitustietä pitkin päästään nopeasti ohi Ikaalisiin. Eikö mitä, Helsingissäkin myydään Kulttuuritalo.

Finlandia-talo on vielä paikallaan. Siellä kävin Maanpuolustuskurssiyhdistyksen 60-vuotisjuhlassa ja kuulin jäntevästi vedetyn seminaarin puolustuksemme nykytilasta. Tärkeintä kuului olevan tuntea tilannekuva ja parantaa yhteyksiä ei virastojen ja ministeriöiden välillä. Niilläkö nykyisin maata puolustutaan? Ehkä jotain kättä pitempääkin vielä tarvitaan.

Vilustuneen presidentin tervehdyspuheen luki kansliapäällikkö Haukkala. Miesvaltaista väkeä väitettiin olevan paikalla 900. Tapasin juhlatoimia johtaneen Pekka Huhtiniemen ja kyröläisperäisen Kimmo Sasin sekä viimein yhden oman kurssini jäsenen, viehättävän Barita Rosenströmin. Se jo sinetöi viihdyttävän illan. Puolustimme kurssimme kunniaa hyvällä menestyksellä.

Seuraavaksi Finlandia-talossa kajahtavat ensi lauantaina Taipaleenjoki-oopperan mahdikkaat sävelet. 80 vuotta sitten maata puolustettiin hyvin konkreettisesti metri metriltä. Oopperan kiertue huipentuu seuraavana sunnuntaina Tampere-taloon. Maanpuolustuksellista aikaa tuppaa olemaan aina tämä loppuvuosi, ja nyt Valko-Venäjä tarjoilee mukaan omat lisävirityksensä. Miten fiksu idea muuten Niinistöltä järjestää linnan juhlat vain veteraaneille ja terveydenhoitajille! Bravo.

Otavan tietokirjailijaillassa riitti väkeä niin ikään. Kiva oli pitkästä aikaa vaellella muistorikkaassa kolmannessa kerroksessa, jossa juutuin puheisiin muun muassa Martti Turtolan ja Atte Korholan kanssa ja piipahdin Lasse Lehtisen ihailijapiirissä, missä ehdin kehaista sisältörikasta Ritavuori-kirjaansa. Yhden Juntusten perillisen kanssa puhuttiin paljon Kiannosta. Yksinäisen miehen kannattaa käydä näissä tuulettumassa, ettei vallan kämppäänsä rämety.

Mutta nyt on viikonloppu maalla päättymässä, hiljaksiin ripeksii lunta jäätyneille teille. Onneksi vaihdoin perjantaina talvirenkaat. Kotimatka on toivon mukaan turvattu.

21.11. 2021