Tanssien ja sotien adventtiin

Kuinka kipeästi kirpaisikaan TTK:n finaali. Kuinka Marja olisi nauttinut ja jännittänyt Waltterin puolesta, joka nyt pääsi kunniakkaasti pronssille. Kärjen taso taisi olla kovempi kuin koskaan, jos nyt tanssista mitään ymmärrän. Pistetaulukkokin ylitettiin. Nyt katsoin tätä kuin jotain muisto-ohjelmaa, Marjan eläessä keksin lukemista tai muuta tärkeämpää. Väärin tehty sekin.

Onhan tämä parasta Maikkarin tuottamaa viihdeohjelmaa. Tuomariston replikointi on nautittavaa vaikka odotusten mukaista. Tämä ja Jälkihiki urheilun puolelta tuottavat elävämpää ja täsmällisempää kommentointia (valitettavasti) kuin mikään kulttuuriohjelmaksi nimetty, ehkä radion ykköstä lukuun ottamatta.

Melko reipasta replikointia oli kyllä siinä kohutussa Sannikassa, jonka miljoonan muun mukana katsoin jälkikäteen. Taisi kelpo tähtitieteilijä huomata, että on turha yrittää normaalia järkipuhetta fanaatikon kanssa. Kun henkinen hyökkäysvaunu on ajettu valmiiksi eteen, mikään ei mene läpi. Pelkäsikö turvattomaksi heittäytynyt toimittaja, että leppoisa valkoinen urostieteilijä hyökkää siinä studiossa hänen kimppuunsa? Parhaan kommentin aiheesta kirjoitti viime  Kuvalehteen Matti Simula otsikolla ”Ihmiskunnan viholliset”.

Olisi Waltarinkin pitänyt tajuta, että Egyptissä 3000 vuotta sitten sotineista sontakärsistä ei olisi saanut käyttää tuota vielä pahempaa nimitystä, joka pian sensuroitaneen Sinuhen uusista painoksista. Toisaalta solvaukset ovat etupäässä Horemhebin repliikeissä, mutta saako vanha romaanihenkilökään roiskutella suustaan ihan mitä hyvänsä? Ihmisoikeudet ne olla pitää muinaisessakin sotaväessä.

Taipaleenjoen taistelut käytiin taas läpi Finlandia-talossa ja Tampere-talossa. Täällä Helsingin esityksessä riemukkainta oli, että maestro Ilkka Kuusisto tuli sittenkin paikalle. Hauska oli tavata pitkästä aikaa. Myönsi tunnistaneensa tarttuvat sävelensä oopperan esityksessä, joka meni taas mallikkaasti. Yleisöäkin riitti jopa teoksen ennakkoesittelyyn. Jyrki Anttilan dynaamista järjestelykykyä on ihailtava, joka paikkaan poika ehtii, jopa näyttämölle tuottamistohinan välissä.

Kiertue jatkuu keväällä eri kaupungeissa, ja ensi kesänä keskistytään jo Raatteentien rätinään. Uljas Pulkkis vielä viimeistelee sävellystä, mutta libretto taitaa jo kelvata semmoisenaan. Yleisön joukosta tuli lisää ehdotuksia: Kollaa kestää ja sitä rataa. Se sota ei lopu koskaan eikä onneksi uusiakaan juuri nyt aloiteta. Kunhan saataisiin sota koronaa vastaan valmiiksi. Keskiviikkona menen ja otan kolmannen rokotuksen.

Adventti alettiin, Katrin virallinen Hoosianna kuultiin, maassa rauha ja kaikki hyvin. Joulua kohti hyytävässä marrasviimassa.

29.11.2021