Penkkiurheilua kinosten keskellä

Eihän se Herola sitä mitalia sitten saanutkaan. Olemme edelleen Iiron varassa. Perjantaina paukkuu. Yhdistetyn hiihtäjien lausunnoissa toistui kolmesti määrite ”paskahiihto”. Pientä vaihtelua toivoisi sanavarastoon, vaikka kuinka ottaa päähän.

Hiihtoja ja luisteluita ja lasketteluita on hauska seurata täällä maalla paksujen kinosten saartamassa talossa. Kunto nousee, kun on tämän tätä laskeuduttava työhuoneesta portaat alakertaan tarkastamaan tilannetta telkkarista. Radiokin on väliaikoina hyvään tarpeeseen.

Selostajien helmasynti on odotusten hinaaminen pilviin. Herolan kuudes sija saatiin tuntumaan aivan fiaskolta. Yleinen liioittelu rehottaa. Norjalainen kilpailija tuomittiin kolmeen kertaan sipanneeksi ja aivan muusiksi, mutta niin vain sinnitteli lopussa hopealle. Aika hyvin sippaajalta.

Erilaisista rinnehypyistäkin odotettiin suuria. Siihen väliin Mäki pääsi yllättämään sprintissä. Reipas hiihto vailla  paineita. Nyt alkaa miesten kiekkoilu ja pian Niskasen perinteinen rynnistys pikamatkalla. Katsottavaa riittää, miutta jossakin välissä pitäisi kirjoittaakin.

Tauno auraa pääsisäänkäynnin pihaan, mutta lihasvoimaisia lumitöitäkin riittää. On tämä komea talvi, joka päivä pyryttää sakeasti.  Vielä äskettäin viisaat tietäjät pahoittelivat, että kohta ei enää ilmaston lämpenemisen vuoksi saada lumisia talvia eikä pakkastakaan – ja tässä sitä ollaan, vyötäisiä myöten hangessa kahlaamassa. Jos nämä ovat viimeisiä talvia, nautitaan niistä!

Tein kattilallisen lihasoppaa ja sillä pysyn hengissä koko viikon. Keitto on parasta silloin, kun ei ole aikaa ruuan kanssa ährätä, sitä voi aina uudelleen lämmittää. Hyvää on ja ravitsevaa.

Näin kisaviikolla voimme muistaa vanhaa kunnon estejuoksijaa Olavi Rinteenpäätä, joka eli melkein satavuotiaaksi. Miten jäikin muistiini hänen haastattelunsa viidenkymmenen vuoden takaisesta urheillulehdestä. Rinteenpään mieluisinta ajankulua oli maata kesällä nurmella, pureskella heinää, seurailla taivaalla pilvien purjehdusta ja suunnitella seuraavan juoksun taktiikkaa.

Hiihtäjät tuskin voivat näin leppoisasti kilpailuun valmistautua. Urheilusta on tullut kaikin tavoin tieteellisempää ja totisempaa. Se kuuluu myös selostajien sanastosta. Vähän ilmeen vaihtelua toivoisi sinnekin.

9.2. 2022