Helleviikko Helsingissä

Mitä Helsingissä voi tehdä kesähelteellä? Pieniä iloisia juttuja etupäässä.

Voi käydä Salvessa syömässä silakoita. Aloitimme johtavan elokuvantutkijan kanssa syyskauden vähän etuajassa. Hänen taiteellisista näkemyksistään viisastuin heti pitkän maalla möllötyksen jälkeen. Näin kohottauduin taas intellektuaaliselle kartalle.

Voi käydä katsomassa kesän suosituinta elokuvaa. Olin kannattamassa elokuvateattereita maksamalla liput Top Gun Maverickiin. Tutkija tosin varoitti, että siitä nauttii vain jos on tämän kaltaisesta lajista kiinnostunut. Jäin puoliväliin, hyvin tehty toimintajännäri ei tullut lähelle. En ole koskaan lentänyt hävittäjällä. Tom Cruise on kuulemma maailman viimeinen filmitähti, mutta konkarilentäjän rooliin mielestäni lian siloposkinen. Olen kuitenkin tehnyt voitavani elokuva-alan pelastamiseksi.

Voi käydä tutstumassa uuteen paikkaan. Onnittelimme synttäriä viettävää Satu Silvoa lounastamalla ystävän kanssa hänen ravintolassaan Silvopleessä. Tosin hän ei itse ollut saapuvilla, mutta kevyt kasvisruoka veti vertoja Hämeenkyrön Kehäkukan antimille. Kun Satu keväällä näytteli maalaisisäntää KOMin Runarissa ja Kyllikissä, en tunnistanut häntä! Sitä voi pitää näyttelijän taiteena.

Voi käydä myös Suomenlinnassa katsomassa Shakespearen komediaa, mutta en käynyt. Ystävä varoitti. Sukupuolten vaihdoksista on tullut teattereissa tylsähkö rutiini. Williamin aikana oli pikku pakko, koska naiset eivät saaneet näytellä.

Voi yllättää itsensä ja kuunnella V. A. Koskenniemen runoihin sävellettyjä lauluja dominikaaniveljien juhlasalissa. Miia Saari lauloi, Ilona Kurvinen säesti ja Osmo Pekonen juonsi. Ostin lähes 600-sivuisen VAK-bibliografian kympillä! Saas nähdä tuleeko sille käyttöä. Tuli kumminkin 60 vuotta aikansa akateemikkohirmun kuolemasta.

Voi käydä istuksimassa pehmeänä iltana hotellin terassilla muistelemassa menneitä entisen tyttöystävän siskon kanssa. Samalla sain hyviä lisävinkkejä Helsingin paikallistuntemukseen. Kotikaupunkiaan ei koskaan tunne liian hyvin.

Voi käydä Eiran rannassa uimassa, mutta en uinut. Ei tullut uimahousuja maalta mukaan. Perhekuntia lekotteli auringossa, venäjän kieltä kuului. En tuntenut vihaa, koska presidentti on kieltänyt. Voi sen sijaan nauttia jätskiä ja ihailla meren ulappaa.

Voi käydä Hernesaaren kärjessä ihailemassa mahtavan rumaa Nato-merkkistä sotalaivaa. Olisi toivottavaa, ettei niitä tulisi kovin usein rantojamme tukkimaan. Kansaa vaelsi kuin suurtakin ihmettä pällistelemään.

Voi nauttia lounaita rannan Carusellissa ja Sepänkadun kotikiinalaisessa sekä sen naapuriraflassa, jolla on typerä nimi mutta maistuvia annoksia. Voi samalla tavata alakerran rappunaapurit ja kuulla vaikutelmia Heinäveden musiikkijuhlien korkeatasoisesta ohjelmasta.

Voi tehdä tyhjän kämpän rauhassa kirjotustöitä, selata arkistojaan ja viimein pakata laukkunsa, hakea tyttärensä kyytiin ja huristella takaisin hautuvan hiljaiseen Hämeenkyröön, jota tihkusade tervetulleesti vilvoitteli.

6.8. 2022