Pureksittiin uutisviikkoa

Pitkästä aikaa Taunon kanssa postilenkillä. Siinä on aikaa tarkastella aamun pikkupakkasta ja muistella yöllistä kuutamoa. Joutsenet huutelevat jo rannoilla, iso parvi hanhia lensi peltojen yli. Kesää kohti kaiken aikaa mennään.

”Sanna otti nokkiinsa, kun ei päässyt ykköseksi”, Tauno totesi. Siinä onkin melko ytimekäs poliittinen analyysi. Toimitttajien spekulaatiot eivät pysty lisäämään siihen mitään olennaista. Keskustan tilanne täällä päin murehduttaa. Naapurikylän poika Jouni Ovaska sai sentään paikkansa uusittua varsin vakuuttavasti.

Pohjois-Amerikan puolustusliittoon olemme toistaiseksi tyytyväisiä. Siinä nyt ollaan pontevina jäseninä. ”Kyllä täällä Vanajan kylässäkin on vähän turvallisempi olo”, Tauno myönsi. Mekin marssimme postilaatikolle tavallista ryhdikkäämmin.

Uutiset jauhavat politiikan tilanteita täysillä läpi pääsiäisen. Ennen pidettiin pientä rauhoitustaukoa. Koska käytäntö muuttui, kuka muistaa? Se oli silloin, kun Ceausescut teloitettiin Romaniassa joulupäivänä 1989. Eikä uutisissä tiedetty mitään, koska joulunpyhinä ei lähetetty uutisia! Kyllä tuli äkkiä muutos. Suomalaisia ei soivi pitää pimennossa päivääkään, oli mikä pyhä hyvänsä.

Onneksi on J. S. Bach, joka rauhoittaa passioillaan täysin kahtena iltana ajattelemaan vain ikuisia ajatuksia. Irrottautuminen on muutenkin henkilökohtainen kysymys, ei tarvitse olla koko ajan median saati sitten somen satimessa. Silti on mukavaa, että lehti kääntyy tänne maille niin kätevästi. Hesarissa on hyvä artikkeli keskustan tappion syistä maakylien tasolta tarkasteltuna.

Anna-Maja Henrikssonia en silti pidä tulevana pääministerinä, vaikka Junkkari sellaista konseptia syöttelee. Sorsakin kerran uhkaili Törngren-tyyppisellä hallituksella, kun asiat juuttuivat umpikujaan. Ei siitäkään pitkäikäistä tullut.

Taas sekosin päivänpolitiikkaan, vaikka tarkoitus oli nimenomaan ravistautua siitä irti. Pääsiäinen on parasta lukuaikaa. Pöydällä kilpailee kaksi kirjaa: Pirkko Saision Passio ja Amos Ozin Juudas. Jälkimmäinen lähtee liikkeelle luonnikkaammin, mutta Saision katkelmallisuus voi siitä vielä kiinteytyä. Nyt ei tule lehtiäkään pariin päivään, hienoa.

Tavoitteena on ottaa polkupyörä tallista, kun ei hiihto oikein enää suju. Jospa huristamme Ainon kanssa kirkolle pikkuasioille. Pitää vain varoa jäätiköitä. Tämä on uljasta aikaa, tämä vaihe keväästä. Kunpa osaisi nauttia jokaisen päivän jokaisesta hetkestä.

Ensi viikolla ne tulevat joka tapauksessa taas kertomaan, kuinka maata on hallittava. Eikä sotaa lähimailla lopeta mikään, ei sitä voi olla murehtimatta. Pääsäiäsen vapahdus ei ulotu Ukrainaan, vaikka kuinka toivoisimme.

Lankalauantaina 2023