Kahden viikon kaksintaistelu

 

Näin Tampereella Steven Berkoffin mainion näytelmän Mulkoilijat. Siinä tavalliset ihmiset seurustelevat tavallisissa tilanteissa, mutta juju oli siinä, että he kohteliaan seurustelun ohessa lausuvat myös ne todelliset ajatuksensa, jotka yleensä jäävät sanomatta. Pintasivistys murenee, kun ihmiset sallivat itselleen vapauden täräytellä mitä sisimmässään tuntevat. Tällaista seurustelun kaksitasoisuutta on esiintynyt vaikkapa modernissa ranskalaisessa proosassa ja Woody Allenin elokuvissa, joita muuten ei ole Suomessa pitkään aikaan esitetty me too –kampanjan ansiosta!

Tekniikkaa voisi kokeilla alkavissa tiheissä vaalikeskusteluissa. Mitäpä jos ehdokkaat, nyt kun heitä on jäljellä enää kaksi, laukoisivat tarkoituksella ja luvan kanssa nekin mielipiteet ja arviot vastustajastaan, jotka he pakosta ovat pitäneet piilossa. Seuraisi tietysti hirveä meteli ja fiasko, mutta ilma voisi monin tavoin raikastua. Tämä ylikorrekti maa voisi näin raottaa esirippua, joka vartioi väsymättä vääriä mielipiteitä, joita ei rankaisematta saa ilmaista.

Vakavissani en voi tätä suositella, sillä seuraus olisi poliittinen itsemurha. Mutta hiton hauskaa olisi, jos nämä rutinoidut kilpailijat päästäisivätkin itsensä vapaalle ja mittelisivät kuin Berkoffin Mulkoilijat sisäisen tajuntansa kontrolloimattomilla alaäänillä. Niin ei kuitenkaan tapahdu. Nyt jo pienenpienikin erimielisyyden vivahde rekisteröidään mediassa yltyvän yhteenoton oireena.

Sitä paitsi: tarvitseeko yhteinen vaalikansa todella 11 uutta erää tähän vaalitaistoon? Raskaan sarjan maailmanmestaruusotteluissakaan ei keskimäärin tarvita niin monta erää. Tosin vaalikamppailussa ei tyrmäyksiin tähdätäkään, ei edes selkävoittoihin. Fiksut keskustelijat tietävät tarkoin, mihin saakka terävä mutta vaaraton koreografia voi toimia. Ehkä media tarvitsee näitä tenttejä katsojalukujen keräämiseksi ja toimittajien ottelukestävyyden ylläpitämiseksi. Ihan uusia avauksia tuskin enää näiltä peliliikkeiden taitureilta julkisuuteen tiristetään.

Palaan vielä Mulkoilijoiden puhemalliin. Sitä olisi ollut houkutus ajatuksen tasolla soveltaa vaikka eilen näkemääni SDP:n varapuheenjohtajan Nasima Razmyar haastatteluun, jossa hän kaarsi ja kiersi kaukaa Jutta Urpilaisen alhaisen äänimäärän syitä ja pidättyi kommentoimasta Sanna Marin poissaoloa valvojaisista. Mitä jos hän olisikin laukaissut julki jonkun todellisen syyn näihin? Ilmaissut avoimesti pettymyksensä entiseen pääministeriin, ehdokkaaseen, koko kampanjaan ja puolueensa kolmanteen mahalaskuun? Varmasti olisi vauhdittanut puolueen sisäistä pyykinpesua. Mutta näin ei politiikassa toimita, julkisivu pidetään eheänä ja raastavat itsetilitykset säästetään kabinetteihin.

Ei voi kuin toivottaa kestävyyttä karsinnan voittaneille kaksintaistelijoille. He luistelevat ohuella jäällä, pienikin risahdus tai horjahdus voi maksaa tuhansia ääniä. Säästääkseni hermojani äänestän taas hyvissä ajoin. Toisaalta voittaa kumpi tahansa, ei maalle sen hullummin käy. Mutta toinen on sittenkin parempi toista. Voisin kiteyttää kolmeen pointtiin omat perusteluni, mutta silloin jäljittelisin jo liikaa ehdokastani. Tuoreus voi olla etu. On kiintoisaa seurata, kuinka uusi luuta eli ennen tähän virkaan pyrkimätön ehdokas toimenkuvansa rakentaa. Edessä on paksuja maailmanpalojen savupatsaita, mutta jostakin aina pilkottaa pala sinitaivasta.

Miten sanoikaan entinen presidentti: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme että kaikki käy hyvin.” Tällä viisaudella toiselle kierrokselle.

30.1.2024